Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Mini-kursevi za srednjoškolce

 

„NIJE BAŠ KALABAŠ... – kreativne radionice keramike i izložba radova“

Besplatan program MAU za srednjoškolce održan tokom ZIMSKOG RASPUSTA 2017.

„NIJE BAŠ KALABAŠ... – kreativne radionice keramike i izložba radova“Treći ciklus u seriji programa MAU „Kreativne radionice i izložba radova za srednjoškolce“ održan je tokom zimskog raspusta 2017 pod nazivom „Nije baš kalabaš... – kreativne radionice keramike i izložba radova“.

U zimu 2017, program za srednjoškolce „Nije baš kalabaš... – kreativne radionice keramike i izložba radova“ održan je za dve grupe polaznika u periodu od 30. januara do 12. februara, a sastojao iz teoretskog i praktičnog dela. Na uvodnom predavanju polaznici su upoznali tehnike izrade i načine ukrašavanja posuda od gline karakteristične za tradicionalne afričke kulture, kao i sličnosti u oblicima, ukrasima i nameni posuda od različitih materijala - kalabaša i gline. Jedan on načina modelovanja glinenih posuda bio je upravo korišćenjem kalabaša – afričke tikve kao kalupa, preko koga se nanosila i oblikovala glina. Takođe, u mnogim afričkim tradicijama, posude od gline i posude od sušene tikve najviše su korišćene u domaćinstvu, a često su imale slične dekorativne motive – u vidu listova, životinja, spirala i raznih geometrijskih šara, izvedene urezima po površini posude. Sve te sličnosti, kao i tekuća izložba MAU u tom periodu „Slike i sećanja – afrička tikva u zbirkama MAU“ bile su inspiracija i za sam naziv programa kreativnih radionica keramike i izložbe radova za srednjoškolce „Nije baš kalabaš...“.

Svaka grupa polaznika ovog programa na zimskom raspustu 2017. je u kontinuitetu od pet radnih dana (od ponedeljka do petka) u tročasovnim terminima (od 10 do 13 č.) u okviru intenzivnog mini-kursa razvijala veštine i sticala znanja o tehnologiji izrade, ukrašavanja, glačanja i bojenja predmeta od gline. Radovi koje su polaznici kreirali su zatim ispečeni u keramičkoj peći i pripremljeni za izlaganje. Završni deo programa ostavljen je za dva poslednja dana raspusta – subotu i nedelju, 11. i 12. februar, kada su svi učesnici uz pomoć kustosa pripremili i postavili izložbu radova. Svečano otvaranje izložbe, dodela potvrda i nagrada za najuspešnije radove održani su 12. februara 2017. u 14 časova. Izabrana su tri najbolja, ravnopravna rada, a autori su: Matea Milinković, Sofija Vojinović i Kanita Kujević.

Program „Nije baš kalabaš... – kreativne radionice keramike i izložba radova“ održan tokom zimskog raspusta 2017. vodile su Milica Josimov, vajar, i Milica Naumov, kustos .

„Nije baš kalabaš... – kreativne radionice keramike i izložba radova“,
zimski raspust 2017. u MAU

Saznajte više o besplatnim programima MAU „Kreativne radionice i izložba radova za srednjoškolce“ koji se održavaju tokom školskih raspusta.