Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Mini-kursevi za srednjoškolce

 

„PREVIŠE PRIČE NEĆE NAPUNITI ĆUP – kreativne radionice keramike i izložba radova“

Besplatan program MAU za srednjoškolce održan tokom ZIMSKOG RASPUSTA 2016.

„PREVIŠE PRIČE NEĆE NAPUNITI ĆUP – kreativne radionice keramike i izložba radova“Održan besplatno u vreme zimskog raspusta 2016. godine, „Previše priče neće napuniti ćup – kreativne radionice keramike i izložba radova“ bio je prvi u seriji programa MAU „Kreativne radionice i izložba radova za srednjoškolce“.

Za naziv je izabrana somalijska izreka „Previše priče neće napuniti ćup“ kao nagoveštaj atmosfere i ciljeva koje smo u Muzeju želeli da postignemo priređivanjem ovog programa za srednjoškolce: da se podstakne izražavanje i razvija razgovor kada se, kao učesnici programa, mladi nađu na novom mestu i u novom društvu, okupljeni oko (ne)svakidašnjih tema i interesovanja kao što su kulturna značenja i umetničke tehnike, ali i da učesnici budu opredeljeni i odlučni da ovladaju novim znanjima i veštinama koje im prenose mentori programa i, na kraju, da pokažu svoje delo koje su stvorili – ćupove i posude inspirisane tradicionalnom afričkom keramikom. Svako delo nastalo na kreativnim radionicama predstavlja lični izraz i postignuće i, ujedno, predstavlja doprinos zajedničkom rezultatu i uspehu koji se prikazuje na završnoj izložbi radova svih učesnika.

Od 1. do 14. februara, u periodu zimskog raspusta 2016, program za srednjoškolce „Previše priče neće napuniti ćup – kreativne radionice keramike“ održan je u prostorijama Muzeja afričke umetnosti gde su zainteresovani pohađali mini-kurs izrade posuda po uzoru na tradicionalnu afričku keramiku. Svaka grupa polaznika radionica je u kontinuitetu od pet radnih dana (od ponedeljka do petka) u tročasovnim terminima (po izboru, od 10 do 13 č. ili od 14 do 17 č.) ovladavala tehnologijom izrade, ukrašavanja, glačanja i bojenja predmeta od gline, koji su zatim ispečeni u keramičkoj peći i pripremljeni za izlaganje. Završni deo programa ostavljen je za dva poslednja dana raspusta – subotu i nedelju, kada su učesnici uz pomoć kustosa kreirali izložbu. Svečano otvaranje izložbe, dodela potvrda i nagrada za najuspešnije radove održana je 14. februara u 14 časova. Izabrano je pet najboljih, ravnopravnih radova, a autori su: Ana Marković, Angelina Bartula, Irena Pavlović, Nikola Radović i Tijana Cekić.

Najave Muzeja afričke umetnosti da će za srednjoškolce u vreme zimskog raspusta 2016. godine biti organizovan program „Previše priče neće napuniti ćup – kreativne radionice keramike i izložba radova“, beogradskim učenicima prenele su mnoge škole, kao i brojni TV, radio i internet mediji koji su prilozima propratili i aktivnosti tokom trajanja kreativnih radionica, otvaranje izložbe i dodelu nagrada.

Program MAU „Previše priče neće napuniti ćup – kreativne radionice keramike i izložba radova“ u danima zimskog raspusta 2016. godine je bio organizovan u 4 termina za 4 grupe, a učestvovalo približno 100 srednjoškolaca i učenika završnih razreda osnovne škole. Broj učesnika je bio ograničen po grupi, a broj poslatih prijava za učešće pokazao je da je zainteresovanih učenika za pohađanje programa bilo daleko više od predviđenih mesta u grupama. Izuzetno veliko interesovanje za ovaj novi program koji smo osmislili u Muzeju afričke umetnosti bio je za sve nas ne samo lepo iskustvo i vredan rezultat, već i važan pokazatelj da je potrebno nastaviti nastojanja i obezbediti uslove da se besplatan program „Kreativne radionice i izložba radova za srednjoškolce“ održi i dalje razvija u budućnosti.

Program za srednjoškolce „Previše priče neće napuniti ćup – kreativne radionice keramike i izložba radova“ tokom zimskog raspusta 2016. godine organizovale su i vodile Milica Josimov, vajar, Marija Ličina, kustos i Milica Naumov, kustos.

Grad Beograd – Sekretarijat za sport i omladinu, doprineo je i u značajnoj meri pomogao realizaciji programa obezbeđivanjem neophodnih sredstava za finansiranje.

„Previše priče neće napuniti ćup – kreativne radionice keramike i izložba radova“,
zimski raspust 2016 u MAU

Saznajte više o besplatnim programima MAU „Kreativne radionice i izložba radova za srednjoškolce“ koji se održavaju tokom školskih raspusta.