Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Mini-kursevi za srednjoškolce

 

„PREVIŠE PRIČE NEĆE NAPUNITI ĆUP – kreativne radionice keramike i izložba radova“

Besplatan program MAU za srednjoškolce održan tokom PROLEĆNOG RASPUSTA 2019.

„PREVIŠE PRIČE NEĆE NAPUNITI ĆUP – kreativne radionice keramike i izložba radova“Besplatan program pod nazivom „Previše priče neće napuniti ćup – kreativne radionice keramike i izložba radova“ održan tokom prolećnog raspusta 2019. godine bio je osmi u seriji programa MAU „Kreativne radionice i izložba radova za srednjoškolce“.

Za naziv je izabrana somalijska izreka „Previše priče neće napuniti ćup“, kao nagoveštaj atmosfere i ciljeva koje smo u Muzeju želeli da postignemo redovnim priređivanjem programa za učenike srednjih i završnih razreda osnovnih škola tokom školskih raspusta: da se podstakne izražavanje i otvore razni razgovori kada se učesnici nađu na novom mestu i u novom društvu, okupljeni oko (ne)svakidašnjih tema i interesovanja kao što su kulturna značenja i umetničke tehnike, ali i da učesnici budu opredeljeni i odlučni da ovladaju novim znanjima i veštinama koje im prenose mentori programa i, na kraju, da izlože svoje dela koje su stvorili – kao što su to ćupovi i posude inspirisani tradicionalnom afričkom keramikom. Svako delo nastalo na kreativnim radionicama predstavlja lični izraz i postignuće i, ujedno, doprinos zajedničkom rezultatu i uspehu koji se prikazuje na završnoj izložbi radova svih učesnika.

U okviru programa „Previše priče neće napuniti ćup – kreativne radionice keramike“ srednjoškolcima su na uvodnom predavanju predstavljeni primeri oblikovanja i načina dekoracije tradicionalne afričke keramike, kao i običaji vezani za izradu i upotrebu ćupova i drugih vrsta predmeta. Usledio je praktičan rad na mini-kursu izrade posuda po uzoru na tradicionalnu afričku keramiku od 29. aprila do 3. maja, kada su, uz mentorstvo predavača Milice Josimov, srednjoškolci imali priliku da samostalno oblikuju i skulptoralno ukrase svoje delo. Polaznici su u dve grupe, u kontinuitetu od pet radnih dana (od ponedeljka do petka) u četvoročasovnim terminima (od 10 do 14 ili od 14 do 18 č.) ovladavali tehnologijom izrade, ukrašavanja, glačanja i bojenja predmeta od gline, koji su zatim ispečeni u keramičkoj peći i pripremljeni za izlaganje. Završne aktivnosti ovog programa odvijale su se 4. i 5. maja, kada su učesnici radionica uz pomoć kustosa kreirali izložbu radova. Svečano otvaranje izložbe, dodela potvrda i nagrada za najuspešnije radove održani su 5. maja u 14 časova. Izabrana su tri najbolja, ravnopravna rada, a autori su Jana Jovanović, Ana Ilić i Ivan Ilić.

Program za srednjoškolce „Previše priče neće napuniti ćup – kreativne radionice keramike i izložba radova“ održan tokom prolećnog raspusta 2019. godine realizovale su Milica Josimov, vajar / konzervator, Marija Miloš, viši kustos, i Milica Naumov, kustos.

Grad Beograd – Sekretarijat za sport i omladinu, doprineo je i u značajnoj meri pomogao realizaciji programa obezbeđivanjem neophodnih sredstava za finansiranje.

„Previše priče neće napuniti ćup – kreativne radionice keramike i izložba radova“,
prolećni raspust 2019. u MAU

Saznajte više o besplatnim programima MAU „Kreativne radionice i izložba radova za srednjoškolce“ koji se održavaju tokom školskih raspusta.