Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Mini-kursevi za srednjoškolce

 

„SIMBOLI U AFRIČKOJ UMETNOSTI – kreativne radionice i izložba radova“

Besplatan program MAU za srednjoškolce održan tokom LETNJEG RASPUSTA 2018.

„SIMBOLI U AFRIČKOJ UMETNOSTI – kreativne radionice i izložba radova“Šesti ciklus u seriji programa MAU „Kreativne radionice i izložba radova za srednjoškolce“ održan je besplatno tokom letnjeg raspusta 2018. godine pod nazivom „Simboli u afričkoj umetnosti – kreativne radionice i izložba radova“.

U okviru programa „Simboli u afričkoj umetnosti – kreativne radionice i izložba radova“ na letnjem raspustu 2018. srednjoškolcima su ponuđena tri termina, za tri teme iz afričkog stvaralaštva i odgovarajuće umetničke tehnike, kao i teorijska i praktična znanja o pripremi i kreiranju izložbene postavke radova u završnom delu programa. Za prvu grupu polaznika, od 25. do 29. juna, priređena je tema Adinkra simboli i radionice grafike, druga grupa je od 23. do 27. jula imala za temu Afrički nakit i radionice izrade nakita od perli i konca, dok je treća grupa od 27. do 31. avgusta za temu imala Motive na tkaninama Fona i radionice izrade aplikacija za tkanine tehnikom našivanja i veza.

Na uvodnim predavanjima stručnih saradnika Milice Numov i Ane Knežević, polaznici programa „Simboli u afričkoj umetnosti – kreativne radionice i izložba radova“ održanog na leto 2018. upoznali su primere simbola, kao i značenja oblika i boja, u različitim kulturama afričkih naroda: Akana (Gana), Masaija (Kenija i Tanzanija) i Ndebelea (Južna Afrika), i Fona (Benin). Zatim su na intenzivnom petodnevnom kursu, uz mentorstvo predavača Milice Josimov, ovladavali grafičkom tehnikom linoreza i prenosom otiska na papir i tekstil koristeći grafičku presu (u junu), odnosno veštinom izrade nakita od konca i perlica (u julu) i izrade aplikacije za tkanine tehnikom našivanja i veza (u avgustu).

Originalni upotrebni i dekorativni predmeti – marama, majica ili torba sa grafičkim otiskom, otisak na papiru, končana ili perlana narukvica/ogrlica, torba sa raznobojnim aplikacijama od tekstila – sve su to rezultati novih znanja koja su srednjoškolci stekli o afričkim simbolima i veštine koju su pokazali ovladavajući različitim umetničkim tehnikama tokom ovog ciklusa kreativnih radionica „Simboli u afričkoj umetnosti“. Ove rezultate bilo je potrebno još predstaviti na zajedničkoj izložbi radova, tako da su 1. septembra usledili poslovi pripreme izložbe u kojima su učestvovali svi polaznici programa, a narednog dana izložba je svečano otvorena i dodeljene su potvrde i priznanja. Za najuspešnije radove nagrađene su tri autorke: Nada Tomić, Milica Berić i Isidora Jevtić.

Program „Simboli u afričkoj umetnosti – kreativne radionice i izložba radova“ održan tokom letnjeg raspusta 2018. g. realizovale su Milica Josimov, vajaraka, Marija Miloš, viša kustoskinja, Milica Naumov, kustoskinja, i Ana Knežević, kustoskinja.

Grad Beograd – Sekretarijat za sport i omladinu, doprineo je i u značajnoj meri pomogao realizaciji programa obezbeđivanjem neophodnih sredstava za finansiranje.

„Simboli u afričkoj umetnosti – kreativne radionice i izložba radova“,
letnji raspust 2018. u MAU

Saznajte više o besplatnim programima MAU „Kreativne radionice i izložba radova za srednjoškolce“ koji se održavaju tokom školskih raspusta.