Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Mini-kursevi za srednjoškolce

 

„SIMBOLI U AFRIČKOJ UMETNOSTI – kreativne radionice i izložba radova“

Besplatan program MAU za srednjoškolce održan tokom ZIMSKOG RASPUSTA 2018.

„SIMBOLI U AFRIČKOJ UMETNOSTI – kreativne radionice i izložba radova“Program „Simboli u afričkoj umetnosti – kreativne radionice i izložba radova“ priređen je besplatno u vreme zimskog školskog raspusta 2018. godine kao peti ciklus u seriji programa MAU „Kreativne radionice i izložba radova za srednjoškolce“.

Program „Simboli u afričkoj umetnosti – kreativne radionice i izložba radova“ je održan za dve grupe polaznika u periodu od 5. do 11. februara 2018. U kontinuitetu od 5 radnih dana (od ponedeljka do petka) u tročasovnim terminima (10-13 č. i/ili 14-17 č.), uz uvodno predavanje o afričkim simbolima, polaznici su kroz praktični rad ovladali tehnikama izrade i ukrašavanja keramičkih predmeta, kao i linoreza i grafičkog otiska. Srednjoškolci koji su se prijavili za učešće na ovom programu MAU imali su priliku da upoznaju stilske odlike predmeta od keramike Bamana iz Malija, odnosno adinkra pečate i motive na tkaninama Ašantija iz Gane, koji se čuvaju u zbirkama Muzeja afričke umetnosti, kao primere koji su bogati simboličkim značenjima. U kulturnoj tradiciji Bamana, keramički ćupovi i posude ukrašeni motivima ljudi i životinja korišćeni su u ritualnim aktivnostima zajednice vezanim za kultove plodnosti i poštovanje predaka, dok su adinkra simboli Ašantija odražavaju društvene vrednosti kao što su mudrost, zajednišvo, hrabrost, pravednost.

Polaznici obe grupe su 10. februara zajedno sa kustosima radili na pripremanju izložbe radova nastalih na kreativnim radionicama keramike i grafike „Simboli u afričkoj umetnosti“, koja je narednog dana svečano otvorena. Na izložbi je prikazan ceo proces rada, od nastanka skica, preko ovladavanja tehnikama modelovanja gline, engobiranja i glačanja posuda, rezbarenja različitih motiva u linoleumu, do otisaka na papiru i tkaninama. Svim polaznicima programa „Simboli u afričkoj umetnosti – kreativne radionice i izložba radova“ dodeljene su potvrde o učešću i dodeljene su nagrade za tri najbolja, ravnopravna rada, čiji su autori Matea Milinković, Jana Jovanović i Bojana Ristić.

Program „Simboli u afričkoj umetnosti – kreativne radionice i izložba radova“ odraža tokom zimskog raspusta 2018. realizovale su Milica Josimov, vajarka /  konzervatorka, Marija Miloš, viša kustoskinja, Milica Naumov, kustoskinja, i Ana Knežević, kustoskinja.

„Simboli u afričkoj umetnosti – kreativne radionice i izložba radova“,
zimski raspust 2018. u MAU

Saznajte više o besplatnim programima MAU „Kreativne radionice i izložba radova za srednjoškolce“ koji se održavaju tokom školskih raspusta.