Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Preporučujemo

 

IGOR VINCE & HIS DRUM, BRASS AND KEYS

Jedan od retkih muzičara u našoj sredini koji je posvećen afričkom zvuku, Igor Vins (Igor Vince) je kao dete svirao violinu i gitaru, a velika ljubav prema perkusijama razvila se nakon učešća u jednom međunarodnom muzičkom kampu, sada davne 2001. godine. Time je zapečatio svoju sudbinu! Od tada on aktivno ulaže u to da svoje znanje na perkusijama produbi na terenu u Africi, ali i širom sveta i to učeći od najboljih muzičara kao što su: Keziah Jones, Cheick Tidiane Seck, Fatoumata Diawara, Cheikh Lo i mnogi drugi. Sa senegalskim muzičarem – griotom Kemom Sisokom nastupao je više puta u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu, a poznat je i kao prvi belac koji je svirao perkusije sa Femijem Kutijem. U 2016. godini imao je itekako zasluženu privilegiju da nastupa na sceni sa Femijem Kutijem i njegovim bendom na velikoj turneji po SAD.

Opširnije...


 

Institut Afriška

Institut Afriška povezuje Afrikance koji žive u Sloveniji i sve koji su zainteresovani za kulturu, istoriju i budućnost Afrike. Kroz tematske večeri, predavanja, prezentacije i radionice, ovaj centar širi znanje o Africi i pomaže da se upozna njena kultura, promoviše pozitivna svest i doprinese razvoju kontinenta. Institut Afriška je 2017. godine pokrenuo Daniel Nzotam pokrenut željom da utiče na promene među afričkom zajednicom u Sloveniji. Najznačajniji program je festival Afriška VasFest, a Nzotam takođe vodi Afrički kulturni centar u Ljubljani koji nudi ekonomsku, birokratsku, pravnu i ličnu podršku i savete za afričke državljane u Sloveniji.

Opširnije...


 

SI HENE: Očuvanje arhiva istorije poglavarstva

Si Hene na Akan jeziku znači „ustoličenje“. Cilj organizacije je otkrivanje i arhiviranje kulturnog nasleđa poglavarstva (chieftaincy) u Gani. Pregled fotografskih i kinematografskih materijala pruža dublju perspektivu i čuva nasleđe pojedinaca koji su od 1800. do modernog doba vladali Ganom. Primarni cilj Si Henea je da sačuva istorijske arhive Gane koje su usredsređene na instituciju poglavarstva/vladavine širom Gane, kao i da učini arhive dostupnim stanovnicima i Gane i sveta, kako digitalno tako i na nivou direktne komunikacije.

Opširnije...


 

SRBIJA NA VEZI (Autorska emisija RTS2 i RTS SAT)

Kroz studijske emisije „Srbija na vezi“ tretirane su teme i gosti sa afričkog kontinenta. Serijal „Afrika i srbija na vezi“ je započet pre četiri godine kada se autorki i novinarki nacionalnog javnog servisa Srbije, Jeleni Đorđević Popović, ukazala prilika da pomogne u ubrzavanju procesa svrstavanja srpskog jezika u zvanični obrazovni sistem Južnoafričke Republike. Inicijativa i zasluge takođe pripadaju Violeti Pavlović Marinović, profesorki iz Johanesburga, a mala, ali vrlo značajna pomoć emisije „Srbija na vezi“, dovela je do toga da se od 6. novembra 2012. srpski jezik uči u svim osnovnim, srednjim, privatnim i državnim školama, kao izborni predmet. Tom prilikom su realizovane 3 dokumentarne emisije o Srbima iz Južnoafričke Republike: „Afrika i Srbija na vezi“, „Afrika i Srbija na vezi – Portreti“ i „Afrika i Srbija na vezi – Da se upoznamo i prepoznamo“. Ekskluzivni materijal sa afričkog kontinenta uobličen je i u emisiji „Afrika i Srbija na vezi – Bocvana“.

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.