Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Prošle izložbe

 

LALIBELA – PUTOVANJE U JERUSALIM AFRIKE

Fotografije Gali Tibon (Izrael)

19. april - 20. maj 2018.

Kustosi izložbe:

Aleksandra P. Bojović i Emilia Epštajn

Lalibela

O izložbi:

Etiopija je jedna od najstarijih hrišćanskih zemalja na svetu, u kojoj se ova vera počela propovedati u prvim vekovima hrišćanstva, a zvanično je priznata kao religija u 4. veku n.e. Etiopska pravoslavna tevahedo crkva danas broji preko 40 miliona vernika.

Hrišćanska tradicija neraskidivo je upletena u kulturu i istoriju zemlje. Najsvetiji grad i najvažnije hodočasničko središte je Lalibela, gradić smešten u severnom planinskom području Lasta, koji godišnje pohodi veliki broj domaćih vernika, ali i sve više stranih posetilaca.

Jedanaest monolitnih crkava, za koje se pretpostavlja da su sagrađene za vreme vladavine kralja Lalibele (12-13. vek), isklesane su u mekom crvenom vulkanskom kamenu ispod nivoa zemlje, i povezane mrežom tunela i podzemnih prolaza. Njihova izgradnja predstavlja izuzetan arhitektonski podvig, a od 1978. godine nalaze se pod zaštitom UNESKO-a. Prostorni raspored bogomolja, grupisanih u dve skupine, pa čak i naziv reke Jordanos koja ih deli, podsećaju na Jerusalim i celom lokalitetu daju takoreći biblijski prizvuk. Od 12. veka, od kada su crkve podignute, u njima se neprekinuto obavlja verska služba.

 

GALI TIBON je nagrađivana fotografkinja iz Jerusalima. Za dokumentarni rad o Lalibeli, 2013. godine je osvojila nagradu koju dodeljuje Sony World Photography (WPO). Između ostalih priznanja, dobitnica je i Moscow International Photo Award, Fotoweek DC, dva puta je bila pobednica UNESCO Humanity Photo Award i finalistkinja National Geographic konkursa. Rad joj je zasnovan na istraživanju religije, vere i duhovnosti kod vernika širom planete. Fotografije su joj objavljivane u mnogobrojnim novinama i časopisima: Geo, National Geographic, Newsweek, Elle, Time, itd. Njeni radovi su izlagani u muzejima, galerijama i na mnogobrojnim internacionalnim festivalima fotografije širom sveta.

U svojevrsnom fotografskom dnevniku iz Lalibele, iz ovog „Jerusalima Afrike“, ispričanom u 24 slike, dominiraju prizori hodočasnika u putovanju i nakon dolaska na samo odredište: duge povorke bosonogih vernika sa štapovima, umotanih u šama ogrtače – tipičnu odeću stanovnika visoravni, koje se danima kreću kroz brdoviti pejzaž; vernici okupljeni po vrhovima kamenih litica kojima su okružene crkve; poklonici u predahu ispred zidina Crkve Sv. Đorđa.

Koristeći samo prirodno osvetljenje, Gali Tibon dočarava senovitu, skrivenu atmosferu crkava i okolnih monaških kelija, tišinu pobožnika uronjenih u molitvu i kontemplaciju. U umetničkom postupku, koji podrazumeva korišćenje crno-bele tehnike, autorka uspeva da istakne teksturu kamena okolnog terena – praiskonskog, bezvremenog elementa, kao pozadinu naspram koje su u prvom planu istaknuti ljudski likovi čiji nabori – lica, odeće, čalmi, kao da izražavaju slojeve vremena. Zajedno govore o hodočašću koje se u gotovo nepromenjenom obliku odvija skoro hiljadu godina, u mestu u kojem vreme kao da je stalo, a vera opstaje.

Izložba je rezultat saradnje Muzeja afričke umetnosti, Beogradske tvrđave i Beogradskog meseca fotografije.

 

Izložba u bašti MAU traje do 20. maja 2018. godine.

Izložba na Beogradskoj tvrđavi traje od 22. maja do 25. juna 2018. godine.

 

Fotografije sa otvaranja izložbe 19. aprila 2018. godine

 


 

PRATEĆI PROGRAMI:

 

Petak, 20. april u 20č

Razgovor sa Gali Tibon, fotografom, i Davidom Pužadom (direktorom Festivala BMF)
* program je na engleskom jeziku

 

Subota, 21. april u 12č

Javno vođenje sa Gali Tibon
* program je na engleskom jeziku

 

Subota, 5. maj u 12č

Predavanje: „Lalibela: mesto bogopoštovanja“, govori: Aleksandra Prodanović Bojović, viši kustos
Nakon predavanja se organizuje kustosko vođenje kroz izložbu; vodi Emilia Epštajn, kustos

 

Subota, 12. maj u 12č

Predavanje: „Etiopski krst: simbol vere“ govori: Aleksandra Prodanović Bojović, viši kustos
Nakon predavanja se organizuje kustosko vođenje kroz izložbu; vodi Emilia Epštajn, kustos

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.