Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Prošle izložbe

 

Mankala, misaona igra

27. decembar 2012. – 6. oktobar 2013.

Autorka:

Ivana Vojt, istoričar umetnosti

Katalog izložbe

Trejler izložbe

Predmeti s izložbe

Virtuelna poseta

Posetite virtuelnu izložbu

Prijatelji izložbe

belit
Lava bar
 

O izložbi

Mankala je društvena igra misaonog karaktera i logičko-matematičke kombinatorike koja se u različitim varijantama igra na četiri kontinenta: Africi, Aziji, Južnoj i Severnoj Americi. Multimedijalna i interaktivna izložba „Mankala, misaona igra“ kustoskinje MAU Ivane Vojt koncipirana je tako da uputi publiku na globalni karakter ove društvene igre omogućavajući, istovremeno, da uđe u svet mankale kroz sam čin igranja.

Počasna nagrada

Nacionalni komitet ICOM-a (International Council of Museums) međunarodne organizacija muzeja i muzejskih profesionalaca osnovane u sistemu UNESK-a, svake godine dodeljuje nagrade za izvanredan doprinos i afirmisanje muzejske delatnosti. Nagrada se dodeljuje u 5 ravnopravnih kategorija: kustos godine, projekat godine, publikacija godine, muzej godine i nagrada za životno delo.

Izložba „Mankala, misaona igra“, autora Ivane Vojt, dobila je počasnu nagradu za PROJEKAT 2012. godine.

U obrazloženju nagrade stoji:

Na osnovu analize svih prikupljenih podataka i muzeološke obrade predmeta, u Muzeju afričke umetnosti je postavljena izložba: Mankala, misaona igra, koju prati i istoimeni katalog. Važan deo izložbe je tzv. polje igre, odnosno sto na kome se može igrati mankala, i kompjuter na kome se mankala igra online. Na taj način je postignut visok stepen komunikacije publike sa izložbom, jer pored posmatranja eksponata u vitrinama posetioci mogu da u prisustvu opipljivih predmeta ostvare originalno lično iskustvo. Izložba je privukla veliku pažnju medija, domaće javnosti, ambasada, kao i stručnjaka različitih profila iz zemlje i inostranstva. Tome je naročito doprineo trejler postavljen na You Tube, što je u Srbiji potpuno nov način promovisanja jedne muzejske izložbe.

Kroz realizaciju ovog multidisciplinarnog i zaokruženog projekta ostvarena je vrlo dobra međunarodna saradnja i veza između institucionalnih i privatnih kolekcija, a osmišljena je i primena različitih medija u duhu savremenih načina percepcije. Međutim, možda je najvažnije to što muzejsku delatnost aktuelizuje kao deo društvenog života zajednice.

Nagrada je dodeljena na svečanoj Skupštini ICOMa Srbije održanoj 26. aprila u Galeriji fresaka u Beogradu. Olja Vasić, predsednik komisije za dodeljivanje nagrada ICOM-a uručila je nagradu za projekat godine Ivani Vojt, autoru i kustosu izložbe, 30. aprila 2013. godine, u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu.

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.