Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Prošle izložbe

 

NEZAŠTIĆENI SVEDOK BR. 1: AFRODIZIJAK

Intervencija na stalnoj postavci MAU

17. oktobar - 22. decembar 2019.

Kustosi izložbe:

Jelena Spaić i Ana Knežević

Katalog izložbe

NEZAŠTIĆENI SVEDOK BR. 1: AFRODIZIJAK - Intervencija na stalnoj postavci MAU

Realizaciju izložbe i kataloga omogućili: Muzej afričke umetnosti, Fakultet likovnih umetnosti, Centar za muzeologiju i heritologiju i Ministarstvo kulture i informisanja

O izložbi:

Nezaštićeni svedok br.1: Afrodizijak je istraživački projekat tri institucije - Muzeja afričke umetnosti, Fakulteta likovnih umetnosti i Filozofskog fakulteta/Centra za muzeologiju i heritologiju, koji realizuju dve kustoskinje - Jelena Spaić i Ana Knežević, jedan stručni konsultant - prof. dr Milan Popadić i osam umetnika - Milica Rakić, Ana Adamović, Irena Kelečević, Ana Vujović, Ivana Ivković, Siniša Ilić, Milica Josimov i Saša Tkačenko.

Nezaštićeni svedok zamišljen je kao niz umetničkih intervencija u prostoru muzeja. Naslov referira na muzejski predmet - dobro čuvanu supstancu koja pamti i koja je ovom akcijom napadnuta, izložena umetničkoj reinvenciji i rekontekstualizaciji. Muzejski predmet, tako, postaje svedok koji se u velikoj meri oslobađa institucionalne (ali ne i konzervatorske) zaštite, i kroz (pre)ispitivanje saopštava nove dimenzije svedočanstvenosti koje dolaze iz samog memorijskog jezgra predmeta, ali i šireg konteksta u kome on nastaje - institucije, muzeja, istorije, procesa muzealizacije, savremene interpretacije.

Prvi Nezaštićeni svedok interpoliran je u prostorima stalne postavke Muzeja afričke umetnosti – zbirke Vede i dr Zdravka Pečara (MAU). Afrodizijak kao podnaslov vezan je za istoimeni revolucionarni album Fele Kutija i početke afrobita. Ceo koncept postavke može se tumačiti na muzičkoj razini (pored pomenutog Kutija, tu je i pesma Public Witness Program benda Fugazi sa albuma iz 1993. godine) političko-umetničkih vizija pomenutih aktera, ali i u okviru fenomena institucionalne kritike koja prerasta u institucionalni šik.

 

Izložba je realizovana kao vizibilni dijaloški proces i interakcija dela savremene umetnosti sa specifičnostima stalne postavke MAU. Intervencija osam beogradskih umetnika na stalnoj postavci MAU otvara specifične prostore međustanja u kojima se preispituju pozicije posmatranja slike drugog/drugosti: afričkog kontinenta kroz ideograme safarija, siromaštva, seks turizma, tradicionalnih religioznih obreda; muzeja kao mesta višestrukosti; mape sveta kao nestalnog geopolitičkog konstrukta; odnosa SFRJ i afričkih zemalja u okviru Pokreta nesvrstanih, itd.

Kreativnom intervencijom umetnici stvaraju prolaz između čina reprezentacije (stalne postavke MAU, istorije muzeja i njegovog postojanja u savremenom trenutku i zajednice u kojoj on funkcioniše) i reinterpretacije (umetničke akcije kao refleksije, identifikacije, rekontekstualizacije, mimikrije) dovodeći nas do novog čitanja kroz nove odnose i simbolične međuprostore stalne postavke.

Foto: Ivan Zupanc

 

Афродизијак

Dizajn plakata: Ana Vujović

Izložbe

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.