Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Vesti i događaji

 

PRAKTIKUM 2020 – Poseban program tematskih vođenja kroz stalnu postavku Muzeja

PraktikumŠTA? Praktikum je poseban program Muzeja u kojem učestvuju studenti završnih godina Filozofskog fakulteta u Beogradu. Tokom nekoliko meseci, uz mentorstvo kustosa MAU, studenti vredno rade na pripremi novih, originalnih i veoma zanimljivih vođenja kroz stalnu postavku.

KAKO? Odabirom tema koje su vezane za njihovo obrazovanje - bilo da su to istorija umetnosti ili etnogolija, filozofija, sociologija, arheologija, istorija... ali i kao rezultat njihove želje da svoja znanja prošire upoznavanjem sa materijalnom kulturom koju baštini MAU.

ZAŠTO? Cilj "Praktikuma" jeste da pruži studentima mogućnost da se upoznaju sa kustoskim pozivom, ali i da se najširoj javnosti ponude neki novi pogledi i interpretacije stalne postavke Muzeja.

KADA? Od ponedeljka, 21. septembra, do nedelje, 27. septembra. *Vođenja radnim danima su od 18, a vikendom od 12 časova.

Ulaz na program je BESPLATAN!

Usled epidemiološke situacije, prijavljivanje je obavezno. Javite nam se na: 011/2651-654 ili pišite na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. (navesti ime i prezime, kao i termin u kojem želite da pratite vođenje).

Kliknite da preuzmete brošuru Praktikuma 2020 u .pdf formatu.

Raspored vođenja možete preuzeti ovde.

 


 

RASPORED

 

Ponedeljak, 21. septembar u 18 časova

MITOVI I LEGENDE ZAPADNE AFRIKE

Suzana Stanojević, studentkinja osnovnih studija arheologije

Pozivamo vas na vođenje koje će otkriti legende i mitove iz različitih kultura Afrike. Krenućemo najpre od mitova naroda Dogon i Bambara, zatim ćemo nastaviti sa legendama naroda Fon i Ašanti. Upoznaćemo se sa pričama o stvaranju sveta i prvim precima. Saznaćemo da su Dogoni znali za zvezdu Sirijus i njena sazvežđa mnogo pre Evropljana. Ko je narodu Bambara preneo znanja o obrađivanju zemlje? Koje su to životinje učestvovale u stvaranju sveta? Kako je nastala čuvena zlatna stolica naroda Ašanti? To su samo neka od pitanja na koje ćemo dati odgovor ovim tematskim vođenjem.

 

Utorak, 22. septembar u 18 časova

PREDMETI GOVORE – AFRIČKI UMETNIK KROZ OBLIK, SIMBOL I ZNAČENJE

Bojana Maričić, studentkinja osnovnih studija istorije umetnosti

Šta znači biti afrički umetnik? Koja su zaduženja umetnika u tradicionalnom afričkom društvu? Šta je drugačije nego kod nas? Kako je umetnik ispoljavao svoju kreativnost i u kolikoj meri je to mogao da čini? Odgovore na ova i slična pitanja saznaćete kroz ovo vođenje. Glavni akteri u priči biće upravo predmeti – dela afričkih umetnika-zanatlija koja nam svojim oblicima, simbolikom i značenjem otkrivaju jedan nepoznat svet. Upoznaćete se sa materijalima koje je koristio umetnik Zapadne Afrike, kao i ritualima koji su prethodili obradi određenih predmeta.

 

Sreda, 23. septembar u 18 časova

SRCE AFRIKE – TRADICIONALNI AFRIČKI PLESOVI

Aleksandra Gačić, studentkinja osnovnih studija etnologije i antropologije

Da li ste znali da u Africi sve ima ritam – od načina hodanja, pa do načina na koji obavljate poslove? Štaviše, čitava zajednica prati neki ritam funkcionisanja, a to se upravo ogleda u plesnim ritualima. Cilj vođenja je da se na interaktivan način, otkrivanjem predmeta na stalnoj postavci i video snimaka, upoznate s tim koliko je ples važan deo rituala tradicionalnih zajednica Afrike. Imaćete priliku da saznate koje su najpoznatije afričke plesne ceremonije, koji su se predmeti koristili, ko su bili plesači i koja je bila funkcija plesa u društvu.

 

Četvrtak, 24. septembar u 18 časova

PREDMET PO PREDMET – KOLEKCIJA
ISTORIJAT MUZEJA AFRIČKE UMETNOSTI

Sara Delić, studentkinja osnovnih studija istorije umetnosti

Muzej afričke umetnosti je prvi i jedini muzej u regionu koji je isključivo posvećen kulturama i umetnostima afričkog kontinenta. Po čemu je Muzej afričke umetnosti u Beogradu poseban i kako uspeva da ostane jedinstven od svog otvaranja 1977. godine do danas, otkrićete kroz vođenje kojim ćemo se osvrnuti na istorijske okolnosti, kulturnu i političku klimu vremena. Pored brojnih priča i anegdota o arhitekturi i stalnoj postavci, saznaćete ko su Veda i dr Zdravko Pečar, te kako je i zašto nastala kolekecija predmeta afričke umetnosti.

 

Petak, 25. septembar u 18 časova

PUT U SVET AFRIČKE MASKE

Stefan Pavlović, student osnovnih studija istorije

Za afričkog čoveka maska ima važan društveni, politički, religiozni i umetnički značaj. Mnogi narodi zapadne Afrike u svojim tradicionalnim ritualima i svečanostima koriste masku. Od procesa pravljenja, preko toga ko i kad nosi, do samih rituala vidi se dublji smisao potrebe za maskiranjem. Kroz vođenje u Muzeju afričke umetnosti imaćete prilike da se upoznate sa značajem koji maska ima u tradicionalnim afričkim zajednicama, kao i da saznate nešto o dalekim kulturama, koje su predstavljene kroz autentične predmete.

 

Subota, 26. septembar u 12 časova

TAJNA DRUŠTVA ZAPADNE AFRIKE – BASTIONI KULTURE

Igor Peković, student osnovnih studija arheologije

Da, ovo je tematsko vođenje o društvima čiji je smisao postojanja tajnovitost i skrivanje informacija. Niste jedini ako se pitate kakva su to tajna društva kada na osnovu poznatih informacija o njima pravimo tematska vođenja. Koja je njihova svrha ako znamo njihove tajne? Upravo tu dolazimo do osnovnih pitanja koja leže u srži ovog tematskog vođenja. Tajna društva u tradicionalnim afričkim zajednicama zauzimaju vodeću ulogu u edukaciji mlađih članova zajednice, očuvanju kulturnog jedinstva i prenošenju tradicionalnog znanja. Kao takva, ona prožimaju čitav religijski i socijalni aspekt života u tradicionalnim afričkim društvima. Čime se tajna društva bave, koji je njihov značaj i kakav uticaj imaju na zajednicu su pitanja na koja ovo tematsko vođenje pokušava da odgovori.

 

Nedelja, 27. septembar u 12 časova

PORODICA – OSNOVNA JEDINICA GRAĐE I FUNKCIJE AFRIČKOG DRUŠTVA

Emilija Gojković, studentkinja osnovnih studija istorije

Porodica kao osnov ljudskog života je možda i najvrednija tajna koju narodi Afrike neguju od svog postanja do danas. Međutim, porodica se ne stvara tek tako. Postoji čitav niz različitih obreda ili rituala koje i muškarac i žena moraju proći ne bi li bili spremni, kako fizički tako i psihički za život u zajednici i stvaranje potomstva. Ako hijerarhija u afričkom društvu postoji u svim oblicima života, od političkog do društvenog, kako li izgleda organizacija u porodici? I ono najbitnije i najintrigantnije, da li je život ljudi na afričkom kontinentu zaista toliko drugačiji, koliko nam se možda čini?

 

 

0
0
0
s2sdefault

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

Darujte MAU

Audio-vodič

Audio-vodič

Gostujuće izložbe

putujuci mau lat

Časopis Muzeja

MAU preporučuje

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network

Grb Beograda

Muzej afričke umetnosti je pod pokroviteljstvom Skupštine grada Beograda – Sekretarijata za kulturu

Prijatelj Muzeja

Savski venac


Pristupna rampa