Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Vesti i događaji

 

NEDELJA U MAU

Javna vođenja za odrasle i kreativne radionice za decu

Program „Nedelja u MAU“ organizuje se za pojedinačne i porodične posete u terminu nedeljom od 11 do 12.30 časova i podrazumeva paralelni program kustoskih vođenja za odrasle i kreativnih radionica za decu uzrasta od 6 do 12 godina.

Tokom avgusta biće organizovana autorska i stručna vođenja za odrasle posetioce kroz tematsku izložbu „Umetnost, uprkos svemu“, dok će za decu biti priređena kreativna radionica „Male korpe za velike misli“.

Prijavljivanje je obavezno i vrši se slanjem mejla na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

Cena ulaznice: 300 dinara

 


 

Autorska i stručna vođenja kroz tematsku izložbu

„UMETNOST, UPRKOS SVEMU“

Nedelja, 6, 13, 20. i 27. avgust, u 11 časova

Umetnost uprkos svemuIzložba Umetnost, uprkos svemu nastala je u saradnji sa Ilijom Gubićem, arhitektom i počasnim konzulom Srbije za Ruandu. Prikazana su savremena dela četrnaest umetnica i umetnika iz istočne Afrike: Ruande, Kenije, Ugande, Mozambika i Sudana. Pored izloženih dela (15 slika, 5 skulptura i 1 vaza) iz Gubićeve zbirke, izložbu prate i kratkometražni video zapisi nastali na osnovu materijala koje je Gubić snimio tokom višegodišnjeg boravka u Ruandi.

U okviru programa „Nedelja u MAU“, na autorskom vođenju kustoskinje Aleksandre Gačić posetioci će imati priliku da zavire u življena iskustva umetnika, ali i da sagledaju šire kontekste u kojima su dela nastala. Iza vedrih kolorita, impozantnih ljudskih figura i neobičnih tekstura slika i skulptura, nalazi se čitav spektar ličnih barijera (gubitak bližnjih, nejednak pristup edukaciji, i dr.) i društvenih prepreka (etničke tenzije, uticaj patrijarhata, klimatske promene i sl.), koje umetnici prevazilaze uprkos svemu, zahvaljujući svojoj kreativnoj snazi i upornošću. Štaviše, savremeni afrički umetnici čiji su radovi prikazani na ovoj izložbi, protagonisti su svog neposrednog okruženja, ali i globalne umetničke scene – oni su pokretači umetničkih projekata i društvenih promena u svojim zajednicama, a poruke njihovih radova odjekuju širom sveta, te tako stižu do poznatih umetničkih manifestacija (Venecijanski bijenale, Selekcija Dokumenta u Kaselu, i dr.), kao i do nas ovde, u Beogradu, Srbiji.

 


 

Kreativna radionica za decu i uzrasta od 6 do 12 godina

„MALE KORPE ZA VELIKE MISLI“

Nedelja, 6, 13, 20. i 27. avgust, u 11 časova

Male korpe za velike misliJedan od najznačajnijih kulturnih simbola države Ruande je pletena korpa – agaseke. Osim praktične upotrebe u svakodnevnom životu tamošnjeg stanovništa, kao što je čuvanje hrane, ova korpa svojim oblikom i kontrastnim šarama ukrašava domove i čest je svadbeni dar. Veština pletenja korpi tradicionalno se prenosi među generacijama, predstavljajući i danas otelotvorenje kreativnosti i umeća ruandskih žena. Svaka nova ispletena korpa predstavlja zalog za budućnost, kao što je to bila i nakon tragičnog rata u Ruandi 1994. godine, obezbeđujući ljudima način da prežive i nastave dalje. Tako agaseke postaje riznica i za one dragocenosti koje se ne mogu dotaći, za ljudske vrednosti kao što su: poštovanje, mir, poverenje, zajedništvo i snaga umetničkog izraza koja odoleva uprkos svemu.

Kreativna radionica za decu „Male korpe za velike misli“ ima za cilj da podstakne polaznike na razmišljanje o tome koje su to ljudske vrednosti neophodne da izgradimo svoj život u zajednici, i da istovremeno uposle ruke u stvaranju prepleta za malu korpu u kojoj za svaku nit ima mesta. Kombinovanjem oblika od kartona i ukrštanjem raznobojnih papirnih traka, polaznici će imati priliku da daju slobodu svom kreativnom izrazu i da kao plod svog rada dobiju sigurno mesto gde mogu u vidu poruka da sačuvaju velike misli o svetu i svemu što ih okružuje.

Radionicu vode: Ana Acić i Jovan Prodanović, saradnici MAU

 

 

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Darujte MAU

Gostujuće izložbe

putujuci mau lat

Časopis Muzeja

MAU preporučuje

Privatna arhiva Džuverović

WSSSR

SIVision

Zavod Afriška Vas

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network

Pristupna rampa

Izdvajamo

Časopis Muzeja

Časopis Muzeja

E-Publikacije

E-publikacije

Arhiva