Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Vesti i događaji

 

DANI EVROPSKE BAŠTINE

Dani evropske baštineSeptembar 2023.

Dani evropske baštine ove godine biće obeleženi temom „Živo nasleđe“, koja se odnosi na prakse, znanja i veštine koje su se prenosile sa generacije na generaciju, a koje se i danas koriste.

Dani evropske baštine, koji se održavaju svakog septembra, deo su velike evropske manifestacije kojom se nasleđe predstavlja kao zajednička baština evropskih naroda.

I ove godine Muzej učestvuje u Danima evropske baštine sa posebno osmišljenim besplatnim programima. (Gde je naznačeno, prijavljivanje je obavezno.)

 

 


 

Program u MAU

Subota, 16. septembar, u 11 časova

NAPRAVIMO PTICU!

Kreativna radionica za decu

Napravimo pticu!Pozivamo decu da po uzoru na muzejski predmet – skulpturu ptice naroda Senufo, izvajaju zajedničku skulpturu u glini.

Nakon radionice, skulptura će se odliti u gipsu i biće izložena na prvoj taktilnoj izložbi MAU čije je otvaranje planirano za oktobar mesec tekuće godine.

Radionica je namenjena deci uzrasta 8 do 13 godina, a vodi je Milica Josimov, vajar i rukovodilac programa u MAU.

Prijavu za radionicu sa sledećim podacima: ime i prezime i godište, možete poslati na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

 

 


 

Utorak, 19. septembar, u 18 časova

„UMETNOST, UPRKOS SVEMU“

Stručno vođenje kroz izložbu autorke Aleksandre Gačić

Umetnost, uprkos svemuIzložba Umetnost, uprkos svemu nastala je u saradnji sa Ilijom Gubićem, arhitektom i počasnim konzulom Srbije za Ruandu. Prikazana su savremena dela četrnaest umetnica i umetnika iz istočne Afrike: Ruande, Kenije, Ugande, Mozambika i Sudana. Na autorskom vođenju kustoskinje Aleksandre Gačić posetioci će imati priliku da zavire u življena iskustva umetnika, ali i da sagledaju šire kontekste u kojima su dela nastala. Iza vedrih kolorita, impozantnih ljudskih figura i neobičnih tekstura slika i skulptura, nalazi se čitav spektar ličnih barijera (gubitak bližnjih, nejednak pristup edukaciji, i dr.) i društvenih prepreka (etničke tenzije, uticaj patrijarhata, klimatske promene, zagađenje životne sredine i sl.), koje umetnici prevazilaze uprkos svemu, zahvaljujući svojoj kreativnoj snazi i upornošću. Štaviše, savremeni afrički umetnici čiji su radovi prikazani na ovoj izložbi, protagonisti su svog neposrednog okruženja, ali i globalne umetničke scene – oni su pokretači umetničkih projekata i društvenih promena u svojim zajednicama, a poruke njihovih radova odjekuju širom sveta, te tako stižu do poznatih umetničkih manifestacija (Venecijanski bijenale, Selekcija Dokumenta u Kaselu, i dr.), kao i do nas ovde, u Beogradu, Srbiji.

Nije potrebno prijavljivanje.

 


 

Subota, 23. septembar, u 11 časova

ŠETNJA „KULTURNA BAŠTINA TOPČIDERA“

Kulturna baština TopčideraPosebno izdanje šetnje u okviru manifestacije „Dani evropske baštine“ vodi vas putanjom: Muzej afričke umetnosti (Andre Nikolića 14), Kuća kralja Petra (Vase Pelagića 40), Kuća legata – Legat Petra Lubarde (Iličićeva 1).

Okupljanje: Muzej afričke umetnosti u 11 časova.

Pridružite nam se u uzbudljivom istraživanju baštine Topčidera! Saznajte nešto više o nastanku Muzeja afričke umetnosti, životu i radu njegovih osnivača Vede zagorac i Zdravka Pečara, kao i o savremenoj afričkoj umetnosti. Upoznajte se sa uzbudljivom pričom o kralju Petru Prvom Karađorđeviću, njegovom boravku u velelepnoj senjačkoj vili i današnjoj spomen sobi, kao i o jedinstvenoj ulozi Petra Lubarde i njegovog stvaralaštva u našoj istoriji umetnosti.

Sa vama šetaju i pričaju istoričarke umetnosti Ana Knežević, kustoskinja Muzeja afričke umetnosti, i Ivana Zatežić, saradnica Kuće legata.

Broj mesta je ograničen, a prijavu možete poslati na: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.!

 

Više informacija o ostalim programima u okviru manifestacije „Dani evropske baštine“ možete pronaći OVDE.

 

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Darujte MAU

Gostujuće izložbe

putujuci mau lat

Časopis Muzeja

MAU preporučuje

Privatna arhiva Džuverović

WSSSR

SIVision

Zavod Afriška Vas

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network

Muzej afričke umetnosti je pristupačan za sve posetioce

Muzej afričke umetnosti poseduje pristupne rampe za invalidska kolica, staze vodilje za lica sa oštećenjem vida, kao i taktilne predmete sa audio-deskripcijom i potpisima na Brajevom pismu.

Izdvajamo

Časopis Muzeja

Časopis Muzeja

E-Publikacije

E-publikacije

Arhiva