Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

 

Kad prestaneš da me češljaš, prestaću da te mrzim

O putovanju kroz senegalsku lepotu

14. oktobar u 18.30 č
Galerija SKC Novi Beograd

Govore: Ivana Vojt, kustoskinja Muzeja afričke umetnosti, i Katarina Radović, fotografkinja
Moderator: Bojana Pokrajac

Beogradska umetnica Katarina Radović je mesec i po dana boravila u rezidencijalnom Centru za umetnost i dizajn – WAAW, u seneglaskom gradu Sen Luju gde je u jednom frizerskom salonu fotografisala žene, devojke i devojčice kako istrajavaju u višečasovnim tretmanima friziranja, često veoma neprijatnim i bolnim, da bi odgovorile na ideale lepote konstruisane u njihovoj sredini.

Po rečima same umetnice: „Nije bilo lako fotografisati ljude u Africi, posebno žene. Postoji izvesna opterećenost starim verovanjima u magijsku moć fotografije, zatim različite verske barijere islamizovanih etničkih grupa podsaharske Afrike, ali ništa manje i spoznaja da bi neko možda mogao da praktično zloupotrebi načinjene slike, nepoželjno ih prikazuje, na njima se bogati i slično” (iz kataloga izložbe).

Muzej afričke umetnosti je otkupio 18 fotografija iz ove serije koje se tamo mogu videti u okviru izložbe „Kad prestaneš da me češljaš, prestaću da te mrzim”, kustoskinje Ivane Vojt, do 1. novembra 2016. godine.

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network