Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

 

Utorak, 5. septembar u 19 časova

Prezentacija:

AFRIKA: PERCEPCIJA I IZRAZ

Govornica: Pernile Berendsen (Danska)

Otprilike 2008. godine, istočna Afrika se priključila svetskoj mreži (www) putem podvodnog kabla koji je preko Indijskog okeana povezivao Afriku sa Srednjim istokom i Južnom Afrikom. Postepeno, tokom godina, brži, jeftiniji i mobilni pristup internetu promenio je komunikacione potencijale samog kontinenta kao i govor o njemu. Ovo se desilo nedugo nakon što je kenijski pisac Binjavanga Vainaina (Binyavanga Wainaina) satirično ponudio „ne-savet“ tipičnom zapadnjačkom piscu kroz esej koji je naslovio „Kako pisati o Africi“ (Granta: 2005) i nešto pre nego što je nigerijska spisateljica Čimamanda Ngozi Adiči (Chimamanda Ngozi Adichie) govorila o „Opasnost jedne jedine priče“. Ovi događaji bili su prekretnice u pokretanju osporavanja stereotipa o Africi.

Uvid u istoriju evropskog komuniciranja i doživaljaja Afrike kreira interesantno polazište kada se suoči sa slučajevima u kojima društveni mediji kreiraju nove i nezavisne načine izražavanja koje dolazi sa kontinenta.

Pernile Berendsen (Pernille Bærendtsen) još od 2003. godine putuje, živi i radi u Africi, i kao gost MAU će predstaviti načine na koje društvene mreže doprinose proširivanju naših percepcija o Africi, i govoriti o istorijskom bremenu i spremnosti da promenimo stanovišta o Africi.

*Pogledajte TED Talk snimak sa Čimamanda Ngozi Adiči.

Pernile Berendsen (www.duniaduara.dk) je državljanka Danske koja od 2011. godine radi kao nezavisna novinarka sa fokusom na Istočnu Afriku. Redovno piše na temu medija, novinarstva, kulture, politike i građanskog društva u Keniji, Tanzaniji, Južnom Sudanu, Ugandi i Danskoj. U 2000. godini je živela u Srbiji gde je uspostavila kampanju „Next Stop Serbia“ čiji je cilj bio rušenje stereotipa između Srba i Danaca, putem promocije građanskih akcija i kreativnosti kroz zajedničke projekte zasnovanim na ličnim isteresovanjima pojedinaca. U isto vreme radila je na uspostavljanju „South Eastern European Youth Network“, koja je nudila mladima sa prostora bivše Jugoslavije mogućnost da se povezuju prevazilazeći granice. Između 2005. i 2007. godine radila je sa južnosudanskim izbeglicama i u okvirima građanskog obrazovanja duž i preko granice Sudana. Od 2007. do 2010. god. živela je u Dar es Salamu u Tanzaniji i radila kao PR za jednu međunardnu NVO. Bavila se istraživačkim radom na temu političke tranzicije u Tanzaniji za potrebe master rada koji je odbranila u Centru za afričke studije Univerziteta u Kopenhagenu, avgusta 2017. godine. (Za više o njenom istraživačkom radu, pogledajte ovde.)

Fotografije snimila Pernile Berendsen

Prezentacija je na engleskom jeziku.

Moderatorka programa: Emilia Epštajn, kustos MAU

 

 

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network