Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

 

INSTITUT ZA ETNOLOGIJU I ANTROPOLOGIJU,
CENTAR ZA AFRIČKE STUDIJE FILOZOFSKOG FAKULTETA UNIVERZITETA U BEOGRADU I
MUZEJ AFRIČKE UMETNOSTI U BEOGRADU

imaju čast da vas pozovu na predavanje

KULTURA TANZANIJE

Amosi Peter RuangariaAmosija Petera Ruangarije

studenta master studija na Ekonomskom fakultetu u Beogradu i saradnika Muzeja afričke umetnosti u Beogradu

Uvodna reč: prof. dr Senka Kovač

Predavanje se organizuje na Filozofskom fakultetu u Beogradu u okviru Antropološke agore u sredu, 23. maja 2018. godine, u 11:30 časova u sali 508.

Amosi Peter Ruangaria (Amosi Peter Rwangarya) rođen je u Tanzaniji, a u Beogradu boravi od 2015. godine kao student Ekonomskog fakulteta. Njegovo predavanje u okviru Antropološke agore obuhvatiće prikaz kulturne raznolikosti i nacionalnih odlika Tanzanije, zemlje u kojoj živi više od stotinu etničkih grupa i naroda, i pregled različitih kulturnih tradicija i savremene dinamike seoskog i gradskog života. Na primerima strukture porodice i sistema obrazovanja, Amosi Peter Ruangaria prikazaće društvene odlike i promene koje se odnose na prekolonijalni i kolonijalni period na području današnje Tanzanije, kao i one koje karakterišu savremenu Republiku Tanzaniju. Predavanjem će takođe biti dat osvrt na narodnu medicinu, odevanje, hranu i umetnost. Posebno će biti predstavljen svahili jezik u kojem se ogledaju različiti kulturni uticaji i značaj koji svahili ima kao nacionalni jezik Tanzanije, ali i zvanični jezik Kenije i Ugande, i lingua franca na širem području istočne Afrike. Kao saradnik Muzeja afričke umetnosti, Amosi Peter Ruangaria od 2015. godine vodi jezičke svahili radionice. Polaznici jezičkih svahili radionica u Muzeju afričke umetnosti bili su i inicijatori putovanja u Tanzaniju prošle godine, a utiske sa tog putovanja preneće gošća na predavanju, Marija Miloš, kustoskinja Muzeja.

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network