Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

 

Nedelja, 28. juli, od 12:00 do 21:00

Piknik u MAU

Piknik u MAUPriroda u centru grada! Cveće, drveće, ptice i veverice, leptiri i vilin konjici, mačke i psi, životinje velike i male – svi smo deo ovog našeg beogradskog asfaltnog okruženja.

Pozivamo vas na Piknik u MAU! Provedite ceo dan, 28. juli, od 12 do 21 h, u parku Muzeja afričke umetnosti. Program organizuje udruženje Kišobran, uz pomoć kafea Zaokret, pivare Kabinet Brewery i restorana Burger House. Udružili smo snage i isplanirali dan u prirodi ispunjen brojnim muzičkim, kreativnim, edukativnim i sadržajima čistog zadovoljstva.

U harmoniji sa zvucima prirode, za muzički program zaduženi su Kišobranci: Do the Math pravi muzički uvod i savršenu podlogu za uživanje, dok posle njega DJ pult preuzimaju Igor Jadranin i Andrija Milošević.

Sunflower Yoga Beograd će prirediti dve lagane serije joge, a malo žustriju verziju telesnih veština pokazaće Capoeira Angola Belgrado.

Muzej afričke umetnosti osmislio je i dve edukativno-kreativne radionice za decu: Napravi egipatske kartuše (od 14 do 15:30 h) i Igrajmo senet – drevnu egipatsku igru (od 17 do 18:30 h). Ne propustite ni priliku da zajedno sa egiptologom Nenadom Markovićem prošetate kroz izložbu Pod lupom: staroegipatske zbirke u muzejima u Srbiji (od 16 h).

Ulaz na Piknik u MAU je slobodan i ohrabrujemo vas da dođete sa celom porodicom, ljubimcima, loptama, frizbijima i ostalim zezancijama! Za ambijent se potrdila naša stalna gošća – priroda!

Dakle:

  • Šta? Piknik u MAU
  • Ko? Kišobran, Zaokret, Kabinet Brewery, Burger House, Muzej afričke umetnosti a.k.a. MAU
  • Gde? Muzej afričke umetnosti, Andre Nikolića 14 na Senjaku
  • Kada? U nedelju 28. jula, od 12 do 21 h
  • Kako (do nas)? Lako: biciklom, trotinetom, peške... ili busom 44 (do Topčiderske zvezde)
  • Koliko? Ulaz besplatan

 


 

Opširnije o programima MAU tokom Piknika:

 

Nedelja: 28. jul, od 14 do 15.30 časova

Kreativna radionica za decu:
NAPRAVI EGIPATSKE KARTUŠE

Napravi egipatske kartušeU starom Egiptu su imena kraljeva, kraljica i drugih istaknutih ljudi bila zapisana hijeroglifskim znakovima u posebnim, uokvirenim poljima – kartušima.

Učesnici radionice otkriće hijeroglifske znakove koji odgovaraju slovima njihovog imena i zatim će ih nacrtati i napraviti od papira priveske po uzoru na oblik kartuša.

Na radionici će biti prikazani i primeri najpoznatijih likovih dela drevnog kraljevstva na obali Nila koja su sačuvana u piramidama i hramovima, što će poslužiti kao inspiracija deci da nacrtaju omiljene motive na stranicama jedne male piramide.

 

Nedelja: 28. jul, od 17 do 18.30 časova

Edukativno-kreativna radionica za decu:
IGRAJMO SENET - DREVNU EGIPATSKU IGRU

Senet radionicaSenet je jedna od najstarijih društvenih igara na svetu i poreklom je iz drevnog Egipta. Naziv igre označava prelaz i dovodi se u vezu sa putovanjem ka dosezanju besmrtnosti i preprekama koje se na tom putu moraju prevazići.

Senet je bio veoma popularna svakodnevna igra među starim Egipćanima i igrala se u mnogobrojnim prilikama. Čest je motiv na primerima staroegipatskog zidnog slikarstva, gde su prikazani članovi porodice koji je igraju, ili pak pojedinac protiv svoje duše ba. Najstariji pronađeni fragmenti tabli i figura datiraju oko 3100. g.p.n.e., a mnogi se čuvaju u muzejima širom sveta.

Učesnici radionice imaće priliku da izrade svoju tablu, pione i nauče pravila ove igre. Zatim će samostalno igrati senet u parovima.

Uzrast: 7+

 

U 16 časova

Javno vođenje kroz tematsku izložbu sa Nenadom Markovićem
POD LUPOM │Staroegipatske zbirke u muzejima u Srbiji

Pod lupomNenad Marković je saradnik na programima Muzeja i jedan je od autora postavke „Pod lupom“.

Marković je diplomirao istoriju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a trenutno je doktorand na Češkom institutu za egiptologiju Karlovog univerziteta u Pragu. Održao je brojna predavanja, po pozivu, širom Evrope i objavio radove u prestižnim naučnim izdanjima.

Dobitnik je nekoliko međunarodnih nagrada, deo je arheološkog tima koji iskopava u Abusiru kod Kaira i sproveo je istraživanja u najznačajnijim svetskim muzejima.

Njegova naučna interesovanja usmerena su ka društvenoj, intelektualnoj i kulturnoj istoriji drevnog Egipta i Bliskog istoka, sa posebnim zanimanjem za doba prvog milenijuma pre nove ere, grčko-rimski Egipat, epigrafiku, papirologiju, percepciju i recepciju Egipta.

 

U 16 časova

Plesni performans i otvorena radionica kapuere i afro-brazilskih perkusija

Capoeira Angola BelgradoČlanovi kluba Capoeira Angola Belgrado predstaviće veštinu Kapuera angola i plesni performans Samba de roda. Kapuera – kao tehnika, ples, performans, borilačka veština, praćena pesmom i ritmom perkusija – nastala je među Afrikancima koji su do 19. veka dovođeni kao robovi na područje Brazila. Zasnovana na traganju za skladom tela i duha, pokreta i ritma, uči se i razvija prvenstveno kroz interakciju, posmatranjem, ponavljanjem i stvaranjem svaki put novog, zajedničkog iskustva za sve učesnike u izvođačkom prostoru hode (kruga). Ova afro-brazilska veština izvorno je predstavljala vid razonode koji je omogućavao da se prikriveno, kroz muziku, pesmu i pokret, prenesu među članovima zajednice elementi kulurno-istorijskog nasleđa, predanja ili određene poruke. Tridesetih godina 20. veka postaje priznata kao nacionalni sport u Brazilu i otvara se prema svim segmentima društva. Kapuera je danas globalni fenomen, a od 2014. UNESCO je uvrstio ovu veštinu na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Brazila. Uz veštinu plesa i pokreta napada i odbrana, izvođenja pesama i muzike na muzičkom luku birimbau i perkusijama, učesnici kapuera hode (kruga) dele vrednosti kao što su princip uzajamnog poštovanja između zajednica, grupa i pojedinaca, značaj društvene integracije i kulture sećanja na nepravde društvene represije kroz istoriju.

 

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network