Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

 

PRAKTIKUM 2021 - Rok za prijavljivanje na program stručnog usavršavanja u Muzeju afričke umetnosti

PraktikumTrajanje konkursa: 18–28. februar 2021.

*PRAKTIKUM je program MAU isključivo namenjen studentima završnih godina Filozofskog fakulteta u Beogradu koji se realizuje u organizaciji sa Centrom za razvoj karijere Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Muzej afričke umetnosti po deveti put poziva studente da se prijave za PRAKTIKUM – program stručnog usavršavanja za studente Filozofskog fakulteta u Beogradu, koji prima 10 studenata završnih godina (studenti treće i četvrte godine osnovnih studija, apsolventi, studenti master i doktorskih studija) sa svih studijskih grupa.

Praksa je volonterskog tipa. Program vode kustoskinje MAU: Emilia Epštajn, antropološkinja, i Ivana Vojt, istoričarka umetnosti.

Opis prakse: Cilj programa „Praktikum“ je upoznavanje sa kustoskim pozivom, pre svega sa jednim od najvažnijih segmenata rada u muzeju – javnim vođenjem. Forma javnog vođenja kroz stalnu postavku muzeja podrazumeva dva okvira: teorijski rad – osmišljavanje i priprema originalnog vođenja prema izboru samog studenta, kao i praktičan rad – savladavanje određenih tehnika javnog govora/nastupa. Dakle, tokom dva meseca (od marta do aprila) uz mentorstvo kustoskinja MAU, studenti rade na pripremi javnog vođenja i u tom procesu se ohrabruju da kreiraju jedno „drugačije“ viđenje stalne postavke Muzeja afričke umetnosti. Kroz radionice sa edukatorima za javni nastup studentima se nudi jedinstvena prilika da ovladaju neophodnim veštima koje zahteva izlaganje pred publikom. Nakon dva meseca intenzivne prakse i rada, studenti će predstaviti svoja viđenja stalne postavke široj javnosti, i to u periodu od maja do decembra 2021. godine. Tokom programa će se poštovati sve epidemiološke mere.

Vreme trajanja prakse: 10 nedelja intenzivne obuke u periodu mart-april i javna vođenja u periodu maj-decembar 2021.

Termini: Program PRAKTIKUM će se, u pripremnom periodu, odvijati u Muzeju afričke umetnosti (Andre Nikolića 14, Beograd), dva puta nedeljno, u ukupnom trajanju od 10 nedelja. Praksa će se održavati radnim danom, u radno vreme Muzeja (10-18 časova), a tačni termini biće naknadno utvrđeni u dogovoru sa učesnicima.

Zainteresovani studenti mogu poslati CV sa obaveznim motivacionim pismom na: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. sa naznakom „Praktikum u Muzeju afričke umetnosti”.

Rok za konkurisanje: 28. februar 2021. u ponoć.

Rezultati konkursa: 3. mart

Početak prakse: 9. mart

***

Posebna napomena za zainteresovane koji žele da apliciraju:

Važno je da studenti koji se prijavljuju za „Praktikum“ budu u mogućnosti da – u skladu sa obavezama na fakultetu – prisustvuju časovima/susretima koji se održavaju u periodu mart-april 2021. (radnim danima). Tokom tog perioda se najintenzivnije radi na pripremi originalnog (autorskog) javnog vođenja, kao i 5 radionica javnog nastupa.

Veći deo literature iz oblasti afričke umetnosti i kulture je na engleskom i francuskom jeziku, tako da studenti koji se prijavljuju moraju da imaju solidno znanje pre svega engleskog jezika (tj. da razumeju literaturu na engleskom jeziku). Iz tog razloga, znanje engleskog i/ili francuskog jezika je prednost za aplikanta.

Kliknite da saznate više o programu „Praktikum”.

Pogledajte utiske studenata sa prethodnih praksi:

Praktikum 2013

 

Praktikum 2014

„Praktikum“ se realizuje kao saradnja Muzeja afričke umetnosti sa Centrom za razvoj karijere Filozofskog fakulteta u Beogradu i uz finansijsku podršku Gradske uprave grada Beograda – Sekretarijata za sport i omladinu.

Važna napomena: PRAKTIKUM ne priprema studente za polaganje stručnog ispita i u tom smislu se vreme provedeno u MAU ne može smatrati jednim od preduslova za izlazak na ispit za sticanje zvanja kustosa.

 

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network