Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

 

Pozivamo vas na

DUHOVNA PUTOVANJA SA UMETNIKOM LUISOM SIPRIJENOM RIALSOM

„Duhovna putovanja" sa umetnikom Luisom Siprijenom Rialsom

Kadar iz video rada "Après la Nuit",
umetnika Luisa Siprijena Rialsa

- Izložba „Na putu Vakaliga“, u galeriji Hestia

- Izložba „Afrituali“, u Muzeju afričke umetnosti

Galerija Hestia i Muzej afričke umetnosti organizuju umetnički projekat Duhovna putovanja koji čine dve izložbe francuskog umetnika Luisa Siprijena Rialsa.

 

 

 


 

Hestia - logoPostavka „Na putu Vakaliga“ otvorena je u galeriji Hestia (Topličin venac 14/9) u subotu, 22. januara. Izložba je originalno postavljena 2019. godine u Palais de Tokyo u Parizu, i donela je umetniku prestižnu SAM Art Prize nagradu.

Osnova izložbe je filmska adaptacija „Rašomona“ (Rashōmon, 1950), filma japanskog reditelja Akire Kurosave (Akira Kurosawa), koja je izvedena u saradnji sa filmskim studiom Ramon (Ramon Film Productions). Projekciju prate plakati koje je napravio umetnik i koji su zasnovani na japanskim, nemačkim ili čak švedskim plakatima originalne verzije filma, kao i lažno oružje napravljeno za snimanje, AK-47 puške i zlatni pištolj. Izložbena postavka nudi mnoštvo različitih tačaka gledišta i može se tumačiti u poređenju sa kulturološkim, društvenim i vremenskim raskrsnicama filma „Rašomon“.

(iz predgovora Adélaïde Blanc, kustoskinje izložbe u Palais de Tokyo)

 

Muzej afričke umetnosti - logo„Afrituali“, osmišljena kao druga, komplementarna izložba u okviru projekta „Duhovna putovanja“, otvorena je panel diskusijom u Muzeju afričke umetnosti u utorak, 25. januara, u 18 časova.

Izložba obuhvata radove iz nekoliko država koje je Luis Siprijen Rials posetio tokom svojih dugih putovanja po afričkom kontinentu, prvenstveno na Somalijskom poluostrvu 2019. godine. Fotografijama svakodnevnog života, razglednicama koje evociraju prošlost i sadašnjost, kroz video radove i suvenirske predmete, umetnik približava kroz sopstvena skiciranja, napuštene ili nasiljem obeležene prostore, mesta sporenja, promenjena i ispunjena višeznačjem. U panel diskusiji su učestvovali gostujući umetnik Luis Siprijen Rials, filmski kritičar Miroljub Stojanović, kustoskinja MAU Milica Naumov i moderator/kustoskinja galerije Hestia Neva Lukić. U toku razgovora posetioci su imali prilike i da vide inserte iz umetnikovih video-radova koji su predstavljeni u sklopu izložbi u MAU i galeriji Hestia.

Izložbe su otvorene do 27. marta 2022. godine.

Luis Siprijen Rials (1981) dobitnik je prestižne SAM Art Prize nagrade. Tokom 2018. i 2019. godine živeo je u Kampali (Uganda), gde je sarađivao sa filmskim studiom Ramon, a kasnije je putovao kroz Tanzaniju, Etiopiju i Somaliju u sklopu priprema izložbi koje su bile organizovane u Palais de Tokyo, galeriji Dohyang Lee i Eric Mouchet u Parizu.

 

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network