Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

 

Likovni konkurs za decu i mlade na temu „Impresije o Africi“

Impresije o Africi - Likovni konkurs za decu i mladeMuzej afričke umetnosti od 1. aprila do 7. juna 2024. godine organizuje likovni konkurs za decu i mlade na temu „Impresije o Africi“.

Na konkursu mogu učestvovati grupe dece/mladih, uzrasta od 6 do 18 godina, iz osnovnih i srednjih škola, predškolskih ustanova, likovnih ateljea, kulturnih centara i ostalih radionica, klubova, sekcija; učešće podrazumeva grupnu posetu Muzeju u zakazanim terminima, obilazak izložbi i zatim likovnu radionicu na kojoj će svaki učesnik nacrtati crtež na zadatu temu.

Na devetom likovnom konkursu MAU, temom „Impresije o Africi“ istražujemo koje su to predstave o ovom velikom kontinentu stvorene, koje su slike utisnute, koja će nova dela nastati? Pozivamo osnovne i srednje škole, predškolske ustanove, kao i likovne ateljee, kulturne centre i ostale ustanove i udruženja za decu i mlade da zakažu termine za grupnu posetu Muzeju afričke umetnosti i prateću likovnu radionicu „Impresije o Africi“. Samo oni radovi koji su nastali u okviru zakazanih termina za grupnu posetu i prateću likovnu radionicu u Muzeju učestvuju na konkursu.

Najuspešniji crteži biće predstavljeni krajem juna na izložbi radova učesnika likovnog konkursa u okviru godišnje manifestacije „Afro festival 2024“ koja se održava u bašti Muzeja afričke umetnosti. Autore najuspešnijih radova očekuju specijalne nagrade.

Posetom Muzeju afričke umetnosti deca i mladi imaju priliku da vide stalnu postavku „Tradicionalna umetnost zapadne Afrike iz zbirke Pečar“ i tekuću izložbu umetnica Lane Vasiljević i Marije Ćalić „Otisak vremena“ i da, uz razgovor sa kustosima, otkriju verovanja, priče, običaje, neke od stilova i značenja izloženih likovnih dela, umetničkih interpretacija i intervencija. Zatim će, nakon obilaska izložbi, na likovnoj radionici na temu „Impresije o Africi“ u prostoru Muzeja nacrtati svoj rad: mogu izdvojiti neki detalj, određeni predmet ili više predmeta koji će činiti kompoziciju, nacrtati različite motive, dočarati afričku priču ili mit koji su čuli tokom posete Muzeju, izraziti svoje viđenje značaja arhivskih svedočanstava, istorija, sećanja, prikazati ljude i načine života, odraze društvenih i političkih odnosa, ideale i ideje, zamišljeno ili stvarno putovanje...

- Učešće na konkursu podrazumeva posetu Muzeju, obilazak izložbi sa ciljem upoznavanja sa umetnošću i kulturama Afrike, kao i sa radovima domaćih umetnika i drugih autora inspirisanih Afrikom, i zatim likovnu radionicu na kojoj će svaki učesnik nacrtati crtež na zadatu temu.

- Zakažite termine za posetu Muzeju u periodu od 1. aprila do 7. juna tekuće godine za grupe predškolaca, osnovaca, srednjoškolaca (grupna poseta podrazumeva od 10 do najviše 25 posetilaca u jednom terminu; moguć dogovor i za veće grupe). Pri zakazivanju, potrebno je navesti broj dece/mladih u grupi, njihov uzrast, naziv škole ili predškolske ustanove, željeni datum i vreme za posetu Muzeju.

  • imejl: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
  • telefon: 011/2651-654
  • kontakt osobe: kustoskinje Aleksandra Gačić, Marija Miloš

- Ukupan program vođenja i radionice traje oko 90 min. (za osnovce i predškolski uzrast), odnosno 120 min. (za srednjoškolce)

- Cena ulaznice je 300 dinara. Muzej obezbeđuje materijal za radionicu.

 

PROPOZICIJE

- Na Konkursu mogu učestvovati grupe dece/mladih, uzrasta od 6 do 18 godina, iz predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, likovnih ateljea, kulturnih centara i ostalih radionica, klubova, sekcija.

- Radovi moraju biti originalni i rađeni samostalno, nastali isključivo u Muzeju afričke umetnosti tokom organizovane radionice.

- Tehnika:

  • za decu od 6 do 14 godina (predškolci i osnovci): grafitna olovka, voštane boje;
  • za mlade od 14 do 18 godina (srednjoškolci): grafitna olovka, olovke u boji (drvene bojice), flomasteri u boji, voštane boje.

- Crteži ostaju u Muzeju afričke umetnosti i neće se vraćati učesnicima. Muzej afričke umetnosti zadržava pravo reprodukovanja crteža i motiva.

- Radove će ocenjivati komisija sastavljena od stručnjaka iz oblasti kulture i umetnosti.

 

KATEGORIJE I NAGRADE

Odabrani crteži biće predstavljeni krajem juna na izložbi radova u okviru manifestacije „Afro festival 2024“.

Žiri će odabrati i proglasiti najbolje radove učesnika Konkursa iz tri starosne kategorije, za koje će autorima biti dodeljene nagrade:

  • najbolji crtež učesnika Konkursa uzrasta od 6 od 10 godina (predškolci i mlađi osnovci),
  • najbolji crtež učesnika Konkursa uzrasta od 11 do 14 godina (stariji osnovci),
  • najbolji crtež učesnika Konkursa uzrasta od 14 do 18 godina (srednjoškolci).

Kliknite da preuzmete Poziv za učešće na Likovnom konkursu za decu i mlade „Impresije o Africi“ (2024) u PDF formatu.

Saznajte više o likovnim konkursima MAU…

 

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network