Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Prošle izložbe

 

DUHOVI AFRIKE
Ritualna zapadnoafrička umetnost

1.mart - 15. april 2019.

Kustoskinja izložbe:

Aleksandra Prodanović Bojović, antropolog

Katalog izložbe

Duhovi Afrike

O izložbi:

Nakon premijernog prikazivanja u Muzeju Makedonije u Skoplju (oktobar-decembar 2018. godine) izložba tradicionalne ritualne umetnosti iz zbirki Muzeja afričke umetnosti otvorena je u matičnom prostoru.

Tematski osnov izložbe čini umetnost zapadne Afrike – tog specifičnog kulturno-istorijskog područja na kojem su cvetale brojne likovne tradicije, a koje su u zbirkama MAU zastupljene reprezentativnim ostvarenjima. Kreativnost afričkih zajednica je najviše izražena u predmetima ritualne namene u kojima su najviše došli do izražaja bogatstvo duhovne stvarnosti i snaga životnih ubeđenja umetnika. Narodno skulptorstvo Afrike je tokom 20. veka doživelo svetsku afirmaciju zbog ekspresivnosti i kreativnih domašaja, što mu je donelo status „klasične“ umetnosti Afrike.

Predmeti izabrani za izlaganje povezani su sa religijskom praksom i duhovnim verovanjima. Različiti duhovi, od predačkih figura do nebeskih supružnika, agrikulturnih mitskih heroja ili duhova zaštitnika prikazani su na maskama, skulpturama, drvenim figurama, amuletima, tkaninama i lovačkom odelu. Na postavci je prikazano oko pedeset predmeta koji vode poreklo iz zapadnoafričkih naroda Baga, Ašanti, Dogon, Bamana, Joruba, Senufo, Baule, Dan, Bobo, Mosi. Eksponati su nastali sredinom i tokom druge polovine 20. veka, a većinom potiču iz zbirke Vede i dr Zdravka Pečara, donatora, i idejnih tvoraca Muzeja afričke umetnosti. Postavka je obogaćena fotografijama i arhivskim materijalom, koji ilustruje značenja i kontekst upotrebe ritualnih predmeta.

 

Izložbu je otvorila prof. dr Senka Kovač, sa odeljenja za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Izložba je trajala od 1. marta do 15. aprila 2019. Za vreme trajanja izložbe organizovana su vođenja i likovne radionice za decu, u terminu nedeljom od 11 do 13 h, a tokom meseca marta svakog utorka od 17 do 18 časova, zahvaljujući saradnji sa Opštinom Savski Venac, odvijalo se besplatno javno vođenje kroz izložbu.

 

Foto: Vladimir Popović

Izložbe

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.