Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Prošle izložbe

 

GRANICA JE ZATVORENA

izložba o migracijama i identitetima

11. septembar - 7. decembar 2015.

Preuzmite katalog izložbe:

Granica je zatvorena

TREJLER

O Izložbi

Izlоžbа „Grаnicа је zаtvоrеnа“ plоd је sаrаdnjе Мuzеја аfričkе umеtnоsti sа nеvlаdinоm оrgаnizaciјоm „Grupа 484“, umеtnicimа: Snežanоm Skоkо, Lukоm Knеžеvićеm Strikоm, umеtničkim kоlеktivоm „ŠKАRТ” i pozorišnom i radio rediteljkom Ivаnоm Bоgićеvić-Lеkо. Kustoski tim izložbe čine Ivana Vojt, istoričarka umetnosti / pozorišna i radio rediteljka i Emilia Epštajn, antropološkinja / MA studije kulture i roda.

Višеgоdišnji rаd grupе umеtnikа sа kоrisnicimа cеntаrа zа trаžiоcе аzilа u Srbiјi, prоizvео је rаdоvе u rаzličitim fоrmаtimа: „migrantskе mapе“, pisane i slikovne poruke nа tеkstilu, kao i interaktivnu aplikaciju. Izložbu prate i autentični аudiо-zаpisi – pričе/izjavе/svedočenja аzilаnаtа i аzilаntkinjа kоје, izmеđu оstаlоg, dајu uvid i u žеnsku strаnu migrаciја. Dео izlоžbе čini јеdinstvеnа društvеnа igrа kоја nоsi nаziv „Grаnicа је zаtvоrеnа“, а kоја је nаstаlа u јеdnоm оd cеntаrа i ujedno inspirisala postavljanje ove izložbe.

Muzej afričke umetnosti, ovom izložbom, otvara vrata za diskusije i kritiku putem kojih će sama preuzeti aktivnu ulogu u preispitivanju pozicije u odnosu sa različitim društvenim realnostima, ali i istoriju sopstvene izlagačke prakse.

Prilozi:

U okviru Trans Europa Festivala u petak, 2. oktobra 2015. godine, u Domu omladine Beograda održana je tribina na temu umetnost i migracije (Art and Migration). Pogledajte izjavu kustosa (.pdf).

ŠKART migrantske mape možete pogledati na www.internationaleonline.org.

 

 

Zagreb

Nakon Muzeja afričke umetnosti, deo radova izloženih u okviru izložbe GRANICA JE ZATVORENA (11.9.-7.12.2015) otputovao je u Zagreb!

U Galeriji Nova / Showroom, Teslina 7, u Zagrebu, u utorak, 15. decembra, otvorena je izložba "шkart kvart". Izložba je organizovana u saradnji sa "whw / šta, kako i za koga" i trajala je do 23. januara 2016. godine.

 

Loznica

Izložba "Granica je zatvorena" otvorena je u Muzeju Jadra u Loznici 28. januara 2016. i traje do 15. februara 2016.

 

Savremena gimnazija u Beogradu

Iskustvo i utisci đaka Savremene gimnazije nakon posete izložbi "Granica je zatvorena", 2015. godine.

 

Izložba „Granica je zatvorena - prvi koraci“ na 44. FEST-u, Dom omladine Beograda

29. februar – 6. mart 2016.

Tokom trajanja 44. FEST-a u holu Doma omladine u Beogradu, ispred ulaza u bioskopsku salu, postavljena je izložba Muzeja afričke umetnosti pod nazivom „GRANICA JE ZATVORENA - PRVI KORACI“.

Ova izložba je prvi put postavljena u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu, 11. septembra – 7. decembra 2015. godine, i rezultat je saradnje Muzeja sa NVO Grupa 484.

Originalni koncept izložbe „GRANICA JE ZATVORENA“ uključivao je radove grupe umetnika – Ivane Bogićević-Leko, Snežane Skoko, Luke Kneževića Strike i kolektiva ŠKART – koji su između 2013. i 2015. godine posećivali Centre za tražioce azila u Sjenici, Bogovađi, Banji Koviljači i Krnjači. U interakciji sa korisnicima tih centara, nastao je izloženi materijal – umetnički radovi / dokumenti. Kustoski tim izložbe čine Ivana Vojt, istoričarka umetnosti / pozorišna i radio rediteljka i Emilia Epštajn, antropološkinja / MA studije kulture i roda.

U prostoru Doma omladine izložen je segment izložbe – „migrantske mape“ kolektiva ŠKART.

Cilj izložbe je podizanje svesti javnosti o načinu na koji posmatramo istorijski trenutak migracija u kojem i sami delom sudelujemo. Ono što određuje ovu izložbu jeste njena izrazita društveno-aktivistička nota, što predstavlja relativno novi pojam i praksu za muzeje, pogotovo one koji deluju u Srbiji.

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.