Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

 

DANI EVROPSKE BAŠTINE 2017. U MAU

23. septembar – 5. oktobar 2017.

Muzej afričke umetnosti – zbirka Vede i dr Zdravka Pečara, osnovan je 1977. godine kao prvi i jedini antikolonijalni muzej u Evropi posvećen umetničkom stvaralaštvu naroda afričkog kontinenta. Ova jedinstvena ustanova simbol je vremena u kome je pokret nesvrstavanja stvorio novi duh u političkim, ekonomskim i kulturnim odnosima među narodima, i novi odnos u vrednovanju umetničkih dometa stvaralaštva afričkih naroda.

I u godini u kojoj obeležavamo pune četiri decenije rada, posebno kreiranim programima pridružujemo se manifestaciji „DEB 2017“ sa željom da predstavimo svu raznolikost i bogatstvo kultura, tradicije i običaja afričkih naroda kao neodvojivog dela svetske kulturne baštine.

Napomena: Navedeni programi koji se održavaju u okviru manifestacije „DEB 2017“ su besplatni.

 


 

Subota, 23.09.2017. i 30.09.2017, od 11 do 14 sati

Radionice kapuere u prirodi – u bašti MAU

Foto: Marija Piroški
Foto: Marija Piroški

Kapuera – kao tehnika, ples, performans, borilačka veština – nastala je među afričkim robovima u Brazilu predstavljajući vid razonode, ali i mogućnost da se prikriveno, kroz muziku, pesmu i pokret prenesu elementi kulturno-istorijskog nasleđa, predanja ili određene poruke. Tridesetih godina 20. veka postaje priznata kao sport i otvara se prema svim slojevima društva.

Kapuera je danas globalni fenomen, a od 2014. godine UNESKO je ovu veštinu uvrstio na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Brazila. 


U okviru radionica na otvorenom, u bašti MAU, imaćete priliku da se upoznate sa osnovnim kapuera pokretima i igrom, kao i ritualom vezanim za izvođenje kruga (port. roda). U krugu dolazi do interakcije između muzičkih instrumenata, pesme i, pre svega, igrača, koji svojim telima uspostavljaju neverbalnu komunikaciju.

U muzičkom delu radionica možete da naučite da svirate instrumente na kojima se izvodi muzika za kapueru i druge afro-brazilske plesove (birimbau – muzički luk, pandeiro – daire sa kožom, agogo – zvonca, heko-heko – izrezbareni bambus i atabaki – bubanj). Pored toga, imaćete prilike da naučite i neke od kapuera pesama koje se pevaju na portugalskom jeziku.

Radionice su organizovane prema uzrastu, a vode ih treneri iz kluba Capoeira Angola Belgrado:

11:00 – Radionica kapuere za decu do 6 godina;
12:00 – Radionica kapuere za decu od 7 do 12 godina;
13:00 – Radionica kapuere za decu stariju od 12 godina i odrasle.

Za sve informacije o kapueri i uslovima učešća u radionicama, pišite na: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Napomena: u slučaju kiše program se otkazuje.

 


 

Nedelja, 24.09.2017. i 01.10.2017. u 11:00

Javno vođenje kroz izložbu
Nyimpa kor ndzizi – Čovek ne može opstati sam” (za odrasle)

Izložba je priređena povodom obeležavanja prvih 40 godina rada Muzeja. Pored upoznavanja sa istorijatom Muzeja i arhitektonskim osobenostima koje karakterišu ovo jedinstveno zdanje na Senjaku, poseban segment izložbe – Raspakivanje arhiva Vede Zagorac i Zdravka Pečara – posvećen je osnivačima Muzeja i njihovom dugogodišnjem radu na razvijanju odnosa sa afričkim državama u okviru politike nesvrstanih.

Nedelja, 24.09.2017.
Javno vođenje:  BETON, STAKLO I TRAVA: KRATKA ISTORIJA ZGRADE MAU
Vodi: Ana Knežević, istoričarka umetnosti

Nedelja, 01.10.2017. u 11:00
Javno vođenje: „Nyimpa kor ndzizi – Čovek ne može opstati sam”
Vodi: Dragan Mišković, kustos MAU

 


 

Nedelja, 24.09.2017. i 01.10.2017. u 11:00

Dečja kreativna radionica „Fantastične forme – Đivara
(uzrast od 4 do 12 godina)

Đivara je tip maske koja dolazi iz naroda Bambara u Maliju. Prema mitologiji, Đivara je bio mitski predak koji je naučio prve ljude na zemlji kako da kako da obrađuju zemlju i da žive u skladu sa prirodom. U znak sećanja na ovo "fantastično" biće – delom čovek, delom antilopa, delom pangolin – zahvalni narod je stvorio jednu od najlepših maski koju poznaje afrička umetnost. Nakon upoznavanja sa Đivara maskama na stalnoj postavci, deca će imati priliku da tehnikom crteža, kolaža, asamblaža itd. izrade sopstvenu Đivara masku.

 


 

Od ponedeljka, 25.09.2017, do srede, 04.10.2017. godine, radnim danom u 18, a vikendom u 17 sati, odvija se program

„Praktikum 2017“

Tematska vođenja kroz stalnu postavku

U saradnji sa Centrom za razvoj karijere Filozofskog fakulteta u Beogradu i uz podršku Sekretarijata za sport i omladinu grada Beograda, Muzej afričke umetnosti sprovodi program prakse za studente završnih godina Filozofskog fakulteta. Uz podršku kustosa/mentora, učesnici u ovom programu stiču znanja o istorijatu muzeja i osnivačima, zbirkama, kao i glavnim temama u oblasti muzejskog istraživanja umetnosti i kulture Afrike. Istovremeno, studenti razvijaju veštine i tehnike neophodne za uspešno javno vođenje kroz stalnu postavku i stiču uvid u kustosku profesiju.

 

Studenti će voditi posetioce kroz stalnu postavku i dočarati im Afriku iz 10 različitih perspektiva!

Ponedeljak, 25.09.2017. u 18:00
Značaj kulta predaka kod zapadnoafričkih naroda

Dragana Ćurčin, studentkinja osnovnih studija etnologije i antropologije

Svojom mističnošću i posebnošću, afrička religijska praksa predstavlja element koji je od davnina bio intrigantan ljudima širom sveta. Kult predaka je veoma izražen u celoj Africi i ovaj oblik poštovanja zauzima veoma važno mesto u gotovo svim obredima tradicionalne zajednice. Na stalnoj postavci Muzeja nalaze se kultne figure, kao i maske putem kojih su narodi (Dogon, Senufo, Bambara, Dan i Gere) komunicirali sa svojim precima, i sa kojima ćete se upoznati na ovom vođenju.

 

Utorak, 26.09.2017. u 18:00
(Post)jugoslovenski život Muzeja afričke umetnosti

Sara Nikolić, studentkinja master studija etnologije i antropologije

Tito je Afriku proputovao uzduž i popreko, a beogradske ulice nosile su imena njenih kraljeva i revolucionara. Već četrdeset godina u ovom gradu, u ulici Andre Nikolića nalazi se Muzej afričke umetnosti. Za sve to vreme Muzej je, i kao arhitektonski objekat, ali i kao institucija, rastao, menjao se i prilagođavao novim kontekstima. Šetnjom kroz betonsko zdanje MAU i zeleni vrt koji ga okružuje, upoznajte Muzej kao mesto pomirenja i kompromisa, i saznajte više o ekonomskim, političkim i kulturnim promenama koje su tokom četrdeset godina oblikovale njegove rad i pojavnost.

 

Sreda, 27.09.2017. u 18:00
Uticaj umetnosti zapadne Afrike na evropsku modernu umetnost

Marijana Štrubel, studentkinja osnovnih studija istorije umetnosti

Kakvo je stanje u evropskim umetničkim krugovima krajem 19. veka kada plodovi materijalne afričke kulture postaju dostupni široj evropskoj javnosti? Kakvo  interesovanje će  afričke maske, skulpture i tkanine izazvati kod slikara poput Matisa, Pikasa, Derena, Vlamenka...? Potražimo zajedno u stalnoj postavci Muzeja dela poput onih koja su bila značajna za stvaranje novih pravaca u umetnosti 20. veka.

 

Četvrtak, 28.09.2017. u 18:00
Simboli moći kod naroda Zapadne Afrike

Sofija Dakić, studentkinja osnovnih studija sociologije

Kroz ovo tematsko vođenje ćemo saznati nešto o zakonima, ritualima, ali i upotrebnim i ukrasnim predmetima, i pokušati da uvidimo na koje se sve načine ovi elementi vezuju u jednu celinu – u narod sa svojim specifičnim obeležjima, mitologijom i umetnošću. Otklonivši predrasude, pronaći ćemo brojne sličnosti i razlike između „naših“ i „njihovih“ društvenih sistema, a pre svega istaći sve one istinski nam istovetne nijanse svakodnevnog života, malih i velikih, moćnih i nemoćnih ljudi, na kom god prostoru, i u kom god vremenu se našli.

 

Petak, 29.09.2017. u 18:00
Igra i(ili) zbilja – odrastanje kod naroda zapadne Afrike

Katarina Milovanović, studentkinja osnovnih studija pedagogije

Sagledajmo ulogu roditelja očima naroda u kojima verovanja i rituali boje svakodnevicu i sve važne događaje u životima pojedinca i zajednice. Upoznajmo se sa običajima i verovanjima koji se vezuju za plodnost i porođaj, sa značajem materinstva, sa plesom pod maskama, tajnim društvima i drugim običajima koji u toku inicijacije čekaju dečake i devojčice na putu odrastanja.

 

Subota, 30.09.2017. u 17:00
Mitovi i legende naroda zapadne Afrike

Dušan Tošić, student osnovnih studija istorije

Upoznavanjem sa tradicionalnim legendama različitih kultura Afrike, a pre svega, naroda Dogon, Bambara, Ašanti i Senufo, moći ćete da saznate koja su prvobitna bića šetala zemljom i na koji način su uticali na svoje potomke – ljude. Pozivamo vas na vođenje koje će pokazati na koji način mitovi i legende prožimaju afričku realnost danas.

 

Nedelja, 01.10.2017. u 17:00
Zoomorfni motivi i njihova simbolika u zapadnoafričkoj umetnosti

Nastasija Radovanović, studentkinja osnovnih studija arheologije

Kod brojnih naroda zapadne Afrike, životinje su zauzimale ključno mesto u mitologiji, legendama i ritualima. Sa stalnom postavkom Muzeja ćemo se upoznati prepoznavanjem zoomorfnih (životinjskih) motiva u delima naroda Dogon, Bambara, Senuf, Baule, Dan i Gere, čije skulpture i maske u drvetu dominiraju postavkom. Uz priču o životinjama ćemo dosta naučiti o samim ljudima i načinu na koji oni vide svet koji ih okružuje.

 

Ponedeljak, 02.10.2017. u 18:00
Od života do smrti – rituali naroda Zapadne Afrike

Maja Banović, studentkinja osnovnih studija istorije

Tematsko vođenje kroz izložbu uvešće vas u tajanstveni svet rituala naroda zapadne Afrike, kao i ulogu muzike, plesa, maske i sklupture u njemu. Saznaćete da su rituali mnogo više od „muzike i plesa“ i da su glavna komunikaciona sredstva putem kojih se obeležavaju značajni događaji, kako u životu pojedinca, tako i u životu čitave zajednice. Dođite da šetnjom kroz stalnu postavku zajedno otkrijemo svet afričkih rituala i na kratko se osetimo njegovim delom.

 

Utorak, 03.10.2017. u 18:00
Humanost nema granice – razumevanje moralnosti kod afričkih naroda

Aleksandra Knežević, studentkinja osnovnih studija filozofije

Neznanje neretko proizvodi nerazumevanje, strah i predrasude, kao i sklonost da umanjujemo vrednost onoga što ne poznajemo i ne razumemo. Ako želimo da premostimo predrasude koje imamo o kulturi, sistemu verovanja, umetnosti i načinu života afričkih naroda, potrebno je da razumemo ono što leži u osnovi, a to je filozofija. Kako bismo obogatili naše znanje o afričkoj filozofiji, posvetićemo se upoznavanju sa Ubuntu filozofijom i etičkim sistemom naroda Akan, šetnjom kroz stalnu postavku Muzeja.

 

Sreda, 04.10.2017. u 18:00
Tajanstvena snaga afričke maske

Slađana Biljić, studentkinja osnovnih studija arheologije

Maska je neizostavni element u ritualima i ceremonijama afričkih zajednica. Zbog svoje magije i moći, članovi zajednice se odnose prema maski sa velikim poštovanjem, od faze njene izrade i čuvanja, do njenog „učešća“ u različitim ritualnim i socijalnim prilikama. Maskiran „igrač“, uz pratnju muzičkih instrumenata i po utvrđenom ritmu, gubi svoj identitet i preobražava se u natprirodno biće koje omogućava komunikaciju između članova zajednice i duša predaka.

 


 

Subota, 30.09.2017. u 11 sati

„Šetnja muzejima Senjaka“

Projekat „Šetnja muzejima Senjaka“ predstavlja saradnju tri gradske ustanove kulture – Muzeja afričke umetnosti, Kuće kralja Petra i Kuće legata (Legat Petra Lubarde). Sva tri objekta se nalaze na teritoriji Topčiderskog brda (Senjaka) i predstavljaju deo zaštićene prostorne kulturno-istorijske celine Topčider, proglašene za kulturno dobro od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju. Ove ustanove pored specifične arhitekture, aktuelnih postavki i prirodnog okruženja povezuje i tema ovogodišnjih Dana evropske baštine – „Kulturno nasleđe i priroda”. Saradnja ima za cilj da približi posetiocima pojedinačne arhitekture ovih muzeja koje su harmonično uklopljene u svoje prirodno okruženje, kao i da predstavi aktuelne muzejske postavke.

Plan šetnje: subota, 30.09.2017. u 11 sati – okupljanje ispred Kuće kralja Petra, Vase Pelagića 40. Nakon razgledanja i upoznavanja sa istorijatom Kuće kralja Petra, sledi šetnja do Muzeja afričke umetnosti, Andre Nikolića 14. Predstavljanje arhitekture i vođenje kroz stalnu postavku i tematsku izložbu MAU. Šetnja se završava obilaskom i vođenjem kroz aktuelnu izložbu u Legatu Petra Lubarde, Iličićeva 1. Predviđeno trajanje šetnje je oko 120 minuta. Vode: istoričarke umetnosti Ana Knežević i Ivana Zatežić.

Zbog velikog interesovanja, prijavljivanje na: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 


 

Četvrtak, 05.10.2017. u 10:00

„MAU za sve, svi u MAU“ – poseban program za starije osobe (55+)

Svakog prvog četvrtka u mesecu, u terminu od 10 do 12 časova, kustosi Muzeja afričke umetnosti su tu da našim starijim posetiocima kroz raznovrsne besplatne programe (vođenja, razgovori, igranje društvene igre mankala, upoznavanje sa muzičkim instrumentima, kreativne radionice, filmske projekcije) približe stalnu postavku, tematske izložbe, različite oblasti afričke umetnosti i kulture, kao i istorijat samog muzeja i njegovu ulogu u našem gradu.

U četvrtak, 5. oktobra, biće realizovana radionica za seniore pod nazivom „Afričke nošnje i tekstil“. Afričke nošnje i tekstil odlikuje izražen simbolizam motiva i boja, koji je najčešće u tesnoj vezi sa predanjem, usmenom tradicijom i mitovima. Na uvodnoj prezentaciji biće predstavljeni karakteristični likovni motivi, odnosno ukrasi i simboli na različitim odevnim i ceremonijalnim afričkim tkaninama. Potom sledi praktičan rad u okviru kog će učesnici, u saradnji sa kustosima, dekorisati tkanine vezom i našivanjem različitih aplikacija.

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network