Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Posebni programi

 

Egiptologija u MAU

Stari Egipat i njegovi doprinosi drugim civilizacijama privlače pažnju evropskog čoveka još od vremena Herodotovog putovanja dolinom Nila sredinom petog veka pre n.e, te takav trend ne prestaje ni dan danas. Upravo je Herodot, starogrčki pripovedač koji se smatra ocem moderne istorije, autor izreke po kojoj je Egipat dar Nila, a pripovesti o pojedinim konceptima starog Egipta su zauzimali značajan deo stvaralaštva gotovo svih sačuvanih grčko-rimskih učenjaka, više od bilo koje druge “varvarske” države.

Od 2018. godine, u saradnji sa egiptologom Nenadom Markovićem, doktorandom na Češkom institutu za egiptologiju (FF UK) u Pragu, a izlazeći u susret interesovanjima šire javnosti i naše stalne publike, ostvarujemo poseban edukativni program – kurseve posvećene svim ljubiteljima egipatske istorije, arheologije i kulture. Kroz predavanja – koja u određenim prilikama ostvarujemo i sa drugim predavačima/saradnicima – želimo da polaznicima približimo osnovne koncepte na kojima je bio zasnovan život u starom Egiptu, imajući u vidu institucije, društvenu strukturu, religijski (i moralni) sistem, pismenost, svakodnevni život, shvatanja o zagrobnom životu, kao i arhitekturu i umetnosti.

Cilj ovog edukativnog programa jeste da se na jedan intrigantan, ali naučno utemeljen način razreše pojedine zablude i popularna verovanja koja su vremenom izgubila vezu sa izvornim značenjima.

Kursevi koji su realizovani:

Svakodnevni život u starom Egiptu, februar – maj 2020.

Životinje u starom Egiptu: tela, tekstovi i predstave, 9. oktobar 2019.

Uvod u materijalnu kulturu drevnog Egipta, maj – jul 2019.

Kulturna istorija starog Egipta, oktobar 2018 – februar 2019.

Ukoliko imate pitanja ili sugestije na koji način bismo dalje mogli da unapredimo ovaj program, slobodno nam pišite na: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

 

Pročitajte intervju sa Nenadom Markovićem, objavljen u dnevnom listu Blic:

 Intervju sa Nenadom Markovićem - Blic

(Kliknite na sliku za punu veličinu.)

 

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.