Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

O Nama

“Bilo mi je veliko zadovoljstvo da posetim Muzej afričke umetnosti u Beogradu. Toliko formi čiste lepote za promatranje, toliko znakova za odgonetanje, toliko staza i tragova za praćenje što vode kroz visoravan Dogona, kroz zemlje Ašantija, kroz prostranstva Bambara, da pomenem samo neke oblasti predstavljene ovom zamašnom postavkom. Sećam se da su me posebno privukle određene figure ptica, karakteristične za Senufo kulturu Obale Slonovače. Sve te forme, svi ti znaci, svi ti tragovi... Živelo osećanje dubine svetske kulture! I možda ćemo, zahvaljujući institucijama kao što je ova, ići korak po korak prema osećanju višepolarne, raznoliko lokalno obojene svetske kulture.“

Kenet Vajt, pesnik i pisac, profesor poetike 20. veka na pariskoj Sorboni, osnivač Međunarodnog Instituta za geopoetiku
Iz kataloga „Magija, tradicija, savremenost“, MAU, 1997.

 

Muzej afričke umetnosti je prvi i jedini muzej u regionu koji je isključivo posvećen kulturama i umetnostima afričkog kontinenta.

Stalnu postavku čine značajni primerci pre svega zapadnoafričke umetnosti i ona uključuje odabrane predmete iz zbirke koju su formirali osnivači Muzeja, Veda Zagorac i dr Zdravko Pečar. Pored stalne postavke, kroz tekuće izložbe tradicionalnog afričkog stvaralaštva, Muzej proučava i kroz tematske celine predstavlja i druge kulturalne oblasti Afrike: Etiopiju, Magreb, kao i kulturne areale istočne, centralne i južne Afrike. Proširenje istraživačkog opsega kustosa izvan postojećih zbirki je delom u direktnoj vezi sa saradnjom koja je tokom godina razvijana sa našim i inostranim kolekcionarima i darodavcima.

Važnu oblast rada predstavlja izdavačka delatnost Muzeja koja se ostvaruje kroz redovno publikovanje kataloga izložbi, monografija, tekstova i studija afrikanista, kao i časopisa „Afrika: studije umetnosti i kulture“. Novinu u izdavačkoj delatnosti predstavqa i posebna edicija: e-Izdanja putem koje se prate aktuelne teme iz oblasti afrikanistike i muzeologija.

Još jedan domen rada Muzeja jesu gostujuće izložbe: kako gostovanja u Muzeju tako i izlazak iz okvira zgrade u nove izlagačke prostore i među „novu“ publiku. To predstavlja višestruki izazov zbog kojeg Muzej koristi svaku priliku da organizuje gostujuće izložbe i programe kako u zemlji tako i u inostranstvu.

Pored izložbi, predstavljanje kulturnog nasleđa Afrike u Muzeju se ostvaruje i kroz popularne programe kao što su Afro festival, AFRAM i Obojeni svet koji pored vizuelnih umetnosti sa afričkog kontinenta i iz njene dijaspore, putem predavanja, filmskih projekcija, likovnih i muzičkih radionica, tematskih večeri i koncerata – približavaju bogatsvo i kreativnost afričkih kultura.

Tokom četrdeset godina rada ova institucija je ostvarila značajan doprinos u širenju i negovanju kulturnih veza, kao i promovisanju principa multikulturalnosti i kulturne raznolikosti. Ukazivanje na značaj afričkog i uopšte neevropskog kulturnog i umetničkog nasleđa predstavlja temelj celokupnog rada Muzeja afričke umetnosti u Beogradu.

 

 


 

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević:

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Darujte MAU