Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Posebni programi

Nedelja u MAU

Javna vođenja za odrasle i kreativne radionice za decu

Program „Nedelja u MAU“ organizuje se za pojedinačne i porodične posete u terminu nedeljom od 11 do 12.30 časova i podrazumeva paralelni program kustoskih vođenja za odrasle i kreativnih radionica za decu uzrasta od 6 do 12 godina.

Do 11. juna biće organizovana autorska i stručna vođenja za odrasle posetioce kroz tematsku izložbu „Jugoslovenska svedočanstva o Alžirskoj revoluciji – arhivski omnibus“, dok će za decu biti priređena kreativna radionica „Poster rolerkoster“.

Prijavljivanje je obavezno i vrši se slanjem mejla na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

Cena ulaznice: 300 dinara

 


 

Autorska i stručna vođenja kroz tematsku izložbu

„JUGOSLOVENSKA SVEDOČANSTVA O ALŽIRSKOJ REVOLUCIJI – ARHIVSKI OMNIBUS“

Nedelja, 21. i 28. maj, 4. i 11. jun 2023, u 11 časova

Jugoslovenska svedočanstva o Alžirskoj revoluciji – arhivski omnibusOkosnicu izložbe „Jugoslovenska svedočanstva o Alžirskoj revoluciji – arhivski omnibus” čini arhivski materijal i usmena svedočanstva Jugoslovena koji su aktivno pružali pomoć alžirskom narodu tokom njihove borbe za nezavisnost. O sećanjima snimatelja Stevana Labudovića, službenice Crvenog krsta Maje Plavšić, jugoslovenskog ambasadora u Tunisu, Miloša Lalovića o kojem svedoči njegova supruga Borislava, kao i osnivačima Muzeja afričke umetnosti – Zdravku Pečaru i Vedi Zagorac koji su proveli niz kljičnih godina u Tunisu i Alžiru tokom revolucionarne borbe, govoriće kustosi-autori kao i stručni saradnici u posebno osmišljenim vođenjima tokom trajanja izložbe.

Kalendar vođenja:

- 19. marta, prvo javno vođenje kroz izložbu realizuje jedna od autorki, režiserka Mila Turajlić;
- 26. marta, 2, 9, i 30. aprila, 21. i 28. maja, 4. i 11. juna kroz izložbu vodi Ana Acić, saradnica MAU;
- 23. aprila kustosko vođenje realizuje Emilia Epštajn.

 


 

Kreativna radionica za decu i uzrasta od 6 do 12 godina

„POSTER ROLERKOSTER“

Nedelja, 21. i 28. maj, 4. i 11. jun 2023, u 11 časova

Poster rolerkoster„Poster rolerkoster“ je radionica za decu posebno osmišljena da prati tematsku izložbu „Jugoslovenska svedočanstva o Alžirskoj revoluciji – arhivski omnibus“.

Ova izložba je posvećena značajnom istorijskom događaju oslobađanja Alžira od francuske kolonijalne vlasti, u kojoj su veoma važnu ulogu igrali različiti oblici obaveštavanja poput letaka, novina, ali i postera.

Poster je saopštenje za javnost velikog formata, najčešće na papiru. U većini slučajeva se sastoji od slova i slike i ističe se na javnom mestu u cilju prenošenja informacije. Može se lepiti na stubovima u javnom prostoru kako bi se najavili koncerti, priredbe, nastupi, događaji, reklamirala roba ili usluge, ali i slale poruke i delile ideje. Stoga, poster treba da bude upadljiv i da koristi tipografiju i slikovni materijal kako bi željeni iskaz bio uočljiv, jasan i razgovetan.

Istorijski, poster se razvio do nivoa umetničkog dela i danas su dizajneri veoma popularni i vrlo traženi! Današnji gifovi i mimovi zapravo predstavljaju oblik komunikacije srodan posteru, a ovom radionicom prisećamo se upravo onih papirnih, naizgled zaboravljnih postera.

Deca će na radionici kreirati poster od papira kombinujući reči i slike prema svojoj zamisli, tragajući za uspešnim dizajnerskim rešenjem oblika, boja i sloga. PRIDRUŽITE SE ROLERKOSTERU IDEJA, SLIKA I PORUKA!

Radionice vode: Aleksandra Gačić, kustos, i Jovan Prodanović, saradnik MAU.

Prijavljivanje je obavezno i vrši se slanjem mejla na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

 

 

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Audio-vodič

Audio-vodič

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.