Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Edukacija i animacija

Nedelja u MAU

Program „Nedelja u MAU“ organizuje se za pojedinačne i porodične posete u terminu nedeljom od 11 do 13 časova i podrazumeva paralelne programe KUSTOSKIH VOĐENJA (za odrasle) kroz muzejske postavke i RADIONICE ZA DECU (uzrasta 4-12 godina). Nije potrebno prijavljivanje unapred.

Pojedinačna karta (za svakog posetioca) iznosi: 200 dinara

 

Nedeljom od 11 do 13č

Kreativna radionica za decu:
„Fantastične forme: kanaga, maska naroda Dogon“

KanagaU okviru pratećeg programa tematske izložbe MAU „Duhovi Afrike – ritualna zapadnoafrička umetnost“ biće priređena edukativno-kreativna radionica za decu „Fantastične forme: kanaga, maska naroda Dogon“ svake nedelje od 11 do 13 č. Učesnici ove dečje radionice upoznaće oblike i simbolizam maske kanaga, karakteristične za kulturno nasleđe naroda Dogon iz Malija, kao i njihove čudesne mitove i verovanja. Prema jednom od tumačenja, maska kanaga bila je simbol čitavog živog sveta koji okružuje ljude i koji je, prema legendama, nastanjen svim precima mitske prošlosti. Različita tumačenja odnose se na oblik ove maske prepoznatljive po uglastim i gemotrizovanim formama, tako da se u njoj može prepoznati motiv ptice, svedeni prikaz krokodila ili simbolizam neba i zemlje u paralelnim linijama koje krase gornji plan maske. Kao deo kostima – kada maska pleše – kanaga postaje simbol pokreta koji je proizveo vrhovni bog Ama kada je, prema starim dogonskim mitovima, stvarao svet u pra-početku vremena.

Vođena stručnim timom, uz razgovor o verovanjima i duhovnom svetu naroda Dogon i arhivske video-snimke zabeležene u Maliju, deca će na kreativnim radionicama u Muzeju imati priliku da naprave i ukrase svoju masku kanaga kombinujući crtež i bojenje, kolaž papir, šarene niti i druge materijale.

 

Nedeljom od 11 do 13č

Javno vođenje kroz tematsku izložbu:
„Duhovi Afrike – ritualna zapadnoafrička umetnost“

Duhovi AfrikeTematski osnov izložbe čini umetnost zapadne Afrike – tog specifičnog kulturno-istorijskog područja na kojem su cvetale brojne likovne tradicije, a koje su u zbirkama MAU zastupljene reprezentativnim ostvarenjima. Kreativnost afričkih zajednica je najviše izražena u predmetima ritualne namene u kojima su najviše došli do izražaja bogatstvo duhovne stvarnosti i snaga životnih ubeđenja umetnika. Narodno skulptorstvo Afrike je tokom 20. veka doživelo svetsku afirmaciju zbog ekspresivnosti i kreativnih domašaja, što mu je donelo status „klasične“ umetnosti Afrike.

Predmeti izabrani za izlaganje povezani su sa religijskom praksom i duhovnim verovanjima. Različiti duhovi, od predačkih figura do nebeskih supružnika, agrikulturnih mitskih heroja ili duhova zaštitnika prikazani su na maskama, skulpturama, drvenim figurama, amuletima, tkaninama i lovačkom odelu. Na postavci je prikazano oko pedeset predmeta koji vode poreklo iz zapadnoafričkih naroda Baga, Ašanti, Dogon, Bamana, Joruba, Senufo, Baule, Dan, Bobo, Mosi. Eksponati su nastali sredinom i tokom druge polovine 20. veka, a većinom potiču iz zbirke Vede i dr Zdravka Pečara, donatora, i idejnih tvoraca Muzeja afričke umetnosti. Postavka je obogaćena fotografijama i arhivskim materijalom, koji ilustruje značenja i kontekst upotrebe ritualnih predmeta.

Opširnije...