Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

 

Subota, 4. novembar u 19 časova

FESTIVAL AFROBRAZILSKE KULTURE

Predavanje „Capoeira Angola –
afrička usmena tradicija u Brazilu“

Govori: Majstor Kabelo

U subotu, 4. novembra u 19 časova, u okviru Festivala afro-brazilske kulture u Beogradu, u Muzeju afričke umetnosti održaće se javno predavanje na temu „Capoeira Angola – afrička usmena tradicija u Brazilu“. Majstor kapuere Kabelo (Mestre Cabello), koji ima više od 25 godina profesionalnog iskustva,  govoriće o afričkim korenima u tradiciji kapoeire i uticajima afričke kulture u Brazilu.

Tokom 20. veka, kapoeira je prešla granice Brazila i proširila se na ceo svet. UNESKO ju je svrstao na listu svetske nematerijalne kulturne baštine, a ima važnu ulogu u očuvanju afro-brazilske kulture, kako u Brazilu tako i u svetu.

Predavanje je na engleskom jeziku, a nakon njega sledi i prezentacija kapoeire Angole.

Majstor Kabelo je poznati majstor u svetu kapoeire Angole i vrhunski perkusionista. Posvetio je život ritmovima, muzičkim instrumentima, pevanju i plesovima afro-brazilske kulture. Učio je od velikih imena, kao što su majstor Žoao Grande, Emilio Bjankardi i Horhe Alabe. Podučavao je širom sveta i učestvovao u brojnim kulturnim događajima. Danas živi u Brazilu u malom gradu Sera Grande u državi Baija gde sa porodicom ima samoodrživo imanje posvećeno kulturnim događajima i ekološkim aktivnostima. Sa suprugom Tiszom, koja je takođe majstor kapoeire, osnovao je grupu Centro de Capoeira Angola Ouroverde, koja danas pored grupe u Sera Grandeu ima ogranke u Brazilu, Meksiku, Izraelu i SAD. Pored fazende, osnovali su kulturni centar Barracão D’Angola u kom se održavaju časovi kapoeire Angole, perkusija i plesova za decu i odrasle, kao i slične aktivnosti sa ciljem očuvanja tradicije, kulture, prirode i društva. Ovo je prvi put da gostuje u Beogradu.

Festival afro-brazilske kulture održava se od 3. do 5. novembra u organizaciji akademije Capoeira Angola Belgrado.

Ulaz je besplatan i otvoren za sve zainteresovane.

 Više informacija o Festivalu možete naći na adresi www.dkcmajdan.org.rs i www.facebook.com

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network