Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

 

PUTUJUĆI KALABAŠ u Narodnom muzeju Kikinda

GOSTUJUĆA IZLOŽBA AFRIČKIH TIKAVA IZ ZBIRKI MUZEJA AFRIČKE UMETNOSTI U BEOGRADU

6-30. oktobar 2016.

Afrička tikva – kalabaš je sveprisutna! Njene prirodne karakteriste nose trajnu privlačnost što se pokazuje u činjenici da je kao predmet svakodnevne upotrebe kalabaš ostavio duboki otisak u imaginaciji lokalnog stanovništva i putnika: jedni su izgradili čitavu mrežu metafora i mitova oko njega, a putnici ga videli kao neizbežan deo iskustvenog i idejnog „afričkog pejzaža“.

Izložba prati kalabaš kroz zbirke MAU od predmeta kao što su posude i kašike, do muzičkih instrumenata, skulpture i tekstila koji reprodukuju kalabaš kao motiv. Potporu izložbenoj scenografiji daju razglednice i fotografije iz pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, kao i uzbudljive do ovog trenutka neobjavljivane beleške osnivača muzeja Zdravka i Vede Pečar iz vremena njihovog boravka u Africi.

Zahvaljujemo se Narodnom muzeju Kikinda na pozivu da tokom „Dana ludaje 2016“ predstavimo građanima i posetiocima Kikinde zbirku tikava iz Muzeja afričke umetnosti u Beogradu.

0
0
0
s2sdefault

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network