Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

 

PRVO IZDANJE MUZEJA AFRIČKE UMETNOSTI NA ARAPSKOM JEZIKU

Pod lupom - naslovna strana prvog izdanja Muzeja afričke umetnosti na arapskom jezikuUoči 18. decembra – Svetskog dana arapskog jezika, u Kairu je iz štampe izašlo prvo izdanje Muzeja afričke umetnosti na ovom svetskom jeziku. Publikacija „Pod lupom – staroegipatske zbirke u muzejima u Srbiji“, koncipirana je kao trojezično izdanje kataloga istoimene izložbe održane u MAU tokom 2019. godine, te je uz prevod na arapski objavljena i srpska i engleska verzija teksta.

Ovaj značajan izdavački poduhvat rezultat je višegodišnje saradnje MAU sa Nacionalnim prevodilačkim centrom i Generalnom egipatskom organizacijom za knjigu iz Kaira, uspostavljene na inicijativu Ambasade Arapske Republike Egipat u Srbiji. U pripremi je i arapsko izdanje muzejske publikacije „Egipat u sećanju Srbije“.

U izložbenom katalogu „Pod lupom – staroegipatske zbirke u muzejima u Srbiji“ predstavljeni su neki od najvrednijih i retko (ili nikada) izlagani predmeti koji se čuvaju u čak jedanaest muzeja Srbije: Gradski muzej Vršac, Gradski muzej Sombor, Gradski muzej Subotica, Muzej Srema, Narodni muzej Užice, Muzej grada Beograda, Muzej Jugoslavije, Jevrejski istorijski muzej u Beogradu, Narodni muzej u Beogradu, Republički zavod za zaštitu spomenika i Muzej afričke umetnosti u Beogradu, te je novo, arapsko izdanje dragocena prilika da se i egipatska javnost upozna sa njima.

Svetski dan arapskog jezika ustanovio je Unesko 18. decembra 2010. godine, što je i datum koji označava dan kada je arapski prihvaćen među šest zvaničnih jezika Ujedinjenih nacija i obeležava se različitim događajima širom sveta.

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network