Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Arhiva

 

Likovni konkurs za decu i mlade na temu „Impresije o Africi“

Likovni konkurs za decu i mlade na temu „Impresije o Africi“Muzej afričke umetnosti od 18. aprila do 9. juna 2023. godine organizuje likovni konkurs za decu i mlade na temu „Impresije o Africi“.

Na konkursu mogu učestvovati grupe dece/mladih, uzrasta od 6 do 18 godina, iz predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, likovnih ateljea, kulturnih centara i ostalih radionica, klubova, sekcija; učešće podrazumeva grupnu posetu Muzeju u zakazanim terminima, obilazak izložbi i zatim likovnu radionicu na kojoj će svaki učesnik nacrtati crtež na zadatu temu.

Na osmom likovnom konkursu MAU, temom „Impresije o Africi“ istražujemo koje su to predstave o ovom velikom kontinentu stvorene, koje su slike utisnute, koja će nova dela nastati? Pozivamo predškolske ustanove, osnovne i srednje škole, kao i likovne ateljee, kulturne centre i ostale ustanove i udruženja za decu i mlade da zakažu termine za grupnu posetu Muzeju afričke umetnosti i prateću likovnu radionicu „Impresije o Africi“. Samo oni radovi koji su nastali u okviru zakazanih termina za grupnu posetu i prateću likovnu radionicu u Muzeju učestvuju na konkursu.

Najuspešniji crteži biće predstavljeni 24. i 25. juna na izložbi radova učesnika likovnog konkursa u okviru godišnje manifestacije „Afro festival 2023“ koja se održava u bašti Muzeja afričke umetnosti. Autore najuspešnijih radova očekuju specijalne nagrade.

Posetom Muzeju afričke umetnosti deca i mladi imaju priliku da vide izložbu „Jugoslovenska svedočanstva o Alžirskoj revoluciji – arhivski omnibus“ i stalnu postavku „Tradicionalna umetnost zapadne Afrike iz zbirke Pečar“ i da, uz razgovor sa kustosima, otkriju verovanja, priče, običaje, istorijske događaje i savremene odlike kultura različitih naroda Afrike. Tokom obilaska izložbi upoznaće neke od stilova i značenja afričkih umetničkih izraza, kao i dokumentarna svedočanstva o antikolonijalnoj borbi, a zatim će na likovnoj radionici na temu „Impresije o Africi“ u prostoru Muzeja nacrtati svoj rad: mogu izdvojiti neki detalj, određeni predmet ili više predmeta koji će činiti kompoziciju, nacrtati različite motive, dočarati afričku priču ili mit koji su čuli tokom posete Muzeju, prikazati ljude i načine života, probleme društvenih i političkih odnosa, ideale i ideje, zamišljeno ili stvarno putovanje...

- Učešće na konkursu podrazumeva posetu Muzeju, obilazak izložbi sa ciljem upoznavanja sa umetnošću i kulturama Afrike i likovnu radionicu na kojoj će svaki učesnik nacrtati crtež na zadatu temu.

- Zakažite termine za posetu Muzeju u periodu od 18. aprila do 9. juna tekuće godine za grupe predškolaca, osnovaca, srednjoškolaca (grupna poseta podrazumeva od 10 do najviše 25* posetilaca u jednom terminu; *moguće i za veće grupe). Pri zakazivanju, potrebno je navesti broj dece/mladih u grupi, njihov uzrast, naziv škole ili predškolske ustanove, željeni datum i vreme za posetu Muzeju.

  • imejl: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
  • telefon: 011/2651-654
  • kontakt osoba: Marija Miloš, viši kustos.

- Ukupan program vođenja i radionice traje oko 90 min. (za mlađe učesnike), odnosno 120 min. (za starije učesnike)

- Cena ulaznice je 300 dinara. Muzej obezbeđuje materijal za radionicu.

 

PROPOZICIJE

- Na Konkursu mogu učestvovati grupe dece/mladih, uzrasta od 6 do 18 godina, iz predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, likovnih ateljea, kulturnih centara i ostalih radionica, klubova, sekcija.

- Radovi moraju biti originalni i rađeni samostalno, nastali isključivo u Muzeju afričke umetnosti tokom organizovane radionice.

- Tehnika:

  • za decu od 6 do 14 godina (predškolci i osnovci): grafitna olovka, voštane boje;
  • za mlade od 14 do 18 godina (srednjoškolci): grafitna olovka, olovke u boji (drvene bojice), flomasteri u boji, voštane boje.

- Crteži ostaju u Muzeju afričke umetnosti i neće se vraćati učesnicima. Muzej afričke umetnosti zadržava pravo reprodukovanja crteža i motiva.

- Radove će ocenjivati komisija sastavljena od stručnjaka iz oblasti kulture i umetnosti.

 

KATEGORIJE I NAGRADE

Odabrani crteži biće predstavljeni 24. i 25. juna na izložbi radova u okviru manifestacije „Afro festival 2023“.

Žiri će odabrati i proglasiti najbolje radove učesnika Konkursa iz tri starosne kategorije, za koje će autorima biti dodeljene nagrade:

  • najbolji crtež učesnika Konkursa uzrasta od 6 od 10 godina (predškolci i mlađi osnovci),
  • najbolji crtež učesnika Konkursa uzrasta od 11 do 14 godina (stariji osnovci),
  • najbolji crtež učesnika Konkursa uzrasta od 14 do 18 godina (srednjoškolci).

Kliknite da preuzmete Poziv za učešće na Likovnom konkursu za decu i mlade „Impresije o Africi“ (2023) u PDF formatu.

Saznajte više o likovnim konkursima MAU…

 

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Časopis Muzeja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network