Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Posebni programi

 

Kulturna baština Topčidera

Kulturna baština TopčideraŠetnje „Kulturna baština Topčidera“ održavaju se svake poslednje subote u mesecu. Reč je o međuinstitucionalnom programu saradnje započetom septembra 2017. godine u okviru manifestacije „Dani evropske baštine“. U prvoj šetnji učestvovali su Muzej afričke umetnosti, Kuća kralja Petra i Kuća legata – Legat Petra Lubarde. Od tada je ritam održavanja redovnih šetnji svake poslednje subote u mesecu, a realizuju se i one „po meri“, odnosno po izboru posetilaca (više o tome u odeljku „Šetnja po meri“).

Vremenom su se ovoj šetnji kroz nasleđe pridružile i sledeće ustanove kulture i objekti: Arhiv Jugoslavije, Kuća Olge Jančić, Vespa muzej Srbija, Javni akvarijum i tropikarijum. Zahvaljujući tome „Kulturna baština Topčidera“ otkriva skrivene dragulje topčiderskog brda, privatne i javne prostore koje baštine raznoliko nasleđe – istorijsko, kulturno, umetničko, prirodno, kolekcionarsko, itd.

Kulturna baština TopčideraTokom ovih šetnji možete čuti više o arhitekturi pomenutih objekata, o svojevrsnom duhu mesta – genius loci koji se kroz istoriju u određenom prostoru razvijao, o čuvenim umetnicima Petru Lubardi i Olgi Jančić, o Zdravku Pečaru i Vedi Zagorac, osnivačima Muzeja afričke umetnosti, o aktivnostima kralja Petra I Karađorđevića i njegovog sina Aleksandra u ovom delu Beograda, o italijanskom dolce vita i vesparoškoj strasti i kulturi. Pridružite nam se i saznajte otkud priča o Moši Pijade u Muzeju afričke umetnosti, šta je Petar Lubarda mislio o izradnji Đerdapa, koje vozilo zapravo koristi Beba Lončar u filmu Ljubav i moda, kako je upoznavanje Henrija Mura uticalo na opus Olge Jančić, na koji način je kralj Petar živeo u iznajmljenoj vili trgovca Đorđa Pavlovića i mnoge druge istorijski zanimljive, a savremeno inspirativne priče!

Reč je o specifičnom programu međuinstitucionalne saradnje koji povezuje nekoliko ustanova kulture u neposrednom okruženju Muzeja afričke umetnosti. Šetnje organizuju i vode istoričarke umetnosti Ana Knežević (MAU) i Ivana Zatežić (Legat Petra Lubarde).

Kulturna baština Topčidera - vodiči

Ana Knežević i Ivana Zatežić,
istoričarke umetnosti

Tokom šetnji „Kulturna baština Topčidera“ inspirišu nas pre svega posetioci koji, čuvši priču o bilo kom od navedenih mesta, gotovo uvek imaju komentare o našoj istoriji, njenoj dinamičnosti, brzim ili isuviše sporim promenama, ali i o savremenom trenutku. Neizmerno nam je drago da je ovaj program, započet kao naša studentska ideja postao redovni jednomesečni događaj u kome raznolike ustanove kulture i privatne kuće učestvuju, i nadamo se da će se on i dalje realizovati i razvijati. Istraživanje kulturne baštine Topčidera je uzbudljivo, posebno u sjajnom društvu zainteresovanih posetilaca sa kojima razgovaramo i uvek nešto novo saznamo. Simpatične su i „šetnje po meri” koje ljudi biraju za različite trenutke u svom životu – svoj prvi sastanak, team building, učenje i vežbanje srpskog jezika, srednjoškolski ili univerzitetski čas, turističko upoznavanje ovog dela grada itd.

Evo kako su izgledale prethodne šetnje, a više utisaka i od strane posetilaca možete pronaći na ovom linku.

 

 

DOSTUPNI TERMINI NAREDNIH ŠETNJI

 

26. septembar od 11 časova

DANI EVROPSKE BAŠTINE – Šetnja Kulturna baština Topčidera

*Okupljanje ispred Muzeja afričke umetnosti, Andre Nikolića 14

Pozivamo vas da nam se pridružite u prijatnoj šetnji Topčiderom tokom koje aktivno, ali bezbedno istražujemo Muzej afričke umetnosti i još dve ustanove kulture u njegovom okruženju – Kuću kralja Petra i Kuću legata – Legat Petra Lubarde. Saznajte više o tome kako je Beograd dobio Muzej afričke umetnosti, gde je svoja poslednja dela naslikao Moša Pijade, kako je nastao nekadašnji Muzej kralja Petra i koje se to retke biljke čuvaju u njegovom okruženju, kako je Lubardino putovanje u Indiju uticalo na njegovo stvaralaštvo, a kako su mačke postale neretki motivi njegovih slika. Sa vama šetaju istoričarke umetnosti Ivana Zatežić i Ana Knežević.

Ulaz: besplatan

Usled epidemiološke situacije, a radi ograničavanja broja posetilaca, prijavljivanje je OBAVEZNO na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

31. oktobar od 11 časova

Šetnja Kulturna baština Topčidera

*Okupljanje ispred Muzeja afričke umetnosti, Andre Nikolića 14

Pridružite nam se u istraživanju Muzeja afričke umetnosti, njegove istorije, stalne i tematske izložbe, zatim, u šetnji kroz obližnji Arhiv Jugoslavije, inicijalno sagrađen kao dom za srednjoškolce u vreme kralja Aleksandra, i najzad kroz Kuću legata – Legat Petra Lubarde u kome se čuva veliki deo opusa ovog čuvenog umetnika. Sa vama šetaju istoričarke umetnosti Ivana Zatežić i Ana Knežević.

Dodatne informacije

- Mesto i vreme okupljanja: Muzej afričke umetnosti u 11 časova

- Trajanje šetnje: oko 170 minuta

- Kako učestvovati: kupovinom ulaznica po ceni od 500 dinara u Muzeju afričke umetnosti pred početak šetnje.

- Važno: Usled epidemiološke situacije, a radi ograničavanja broja posetilaca, prijavljivanje je OBAVEZNO na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

POSEBNA PONUDA: „ŠETNJA PO MERI”

Nudimo mogućnost organizovanja šetnje na srpskom ili engleskom jeziku koja bi uključila obilazak tri od navedenih sedam lokacija: Muzej afričke umetnosti, Kuća kralja Petra, Kuća legata – Legat Petra Lubarde, Arhiv Jugoslavije, Javni akvarijum i tropikarijum Beograd, Kuća Olge Jančić i Vespa muzej Srbija, po vašoj želji. U tom slučaju, potrebno je formirati grupu i kontaktirati nas na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. najkasnije 3 dana pre organizovane šetnje.

Cena ulaznice za šetnju sa deset i više učesnika je 500 dinara po osobi.

Cena za šetnju sa manje od 10 učesnika je 5000 dinara ukupno.

*Važna napomena: „Kulturna baština Topčidera” je poseban program međuinstitucionalne saradnje i nismo u mogućnosti da izađemo u susret olakšicama koje se ostvaruju putem „Seniorˮ kartica, ICOM članskih karata, studentskog indeksa, i sl.

 

ČITAJTE O ŠETNJI

- Sastanak na otmenom Topčideru (belguest.rs)

- Uzbudljivo istraživanje Topčidera (citymagazine.rs)

 

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Audio-vodič

Audio-vodič

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.