Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

MINI-KURSEVI za srednjoškolce

 

KREATIVNE RADIONICE I IZLOŽBA RADOVA ZA SREDNJOŠKOLCE: keramika, grafika, slikanje, šivenje, izrada nakita od perlica i konca...

Program se organizuje BESPLATNO TOKOM ŠKOLSKIH RASPUSTA, obuhvata mini-kurs određene umetničke tehnike i izložbu radova.

MAU za srednjoškolce na raspustuOd 2016. godine Muzej afričke umetnosti (MAU) organizuje tokom školskih raspusta besplatan program za učenike srednjih škola koji obuhvata KREATIVNE RADIONICE u trajanju od pet dana i završnu IZLOŽBU RADOVA. Ovaj program MAU osmišljen je kao intenzivan mini-kurs na kojem srednjoškolci, u svoje slobodno vreme na raspustu, imaju priliku da se bave kreativnim aktivnostima, da pokažu i steknu veštine i znanja o tehnikama likovne i primenjene umetnosti, i zanata, koji su karakteristični i za tradicionalno i za savremeno stvaralaštvo (keramika, grafika, slikanje, šivenje, izrada nakita od perlica i konca...), kao i da upoznaju simbolizam, značenja i kolorit različitih likovnih motiva u afričkim kulturama. U završnom delu programa, polaznici upoznaju proces pripreme izložbe i učestvuju u kreiranju postavke, a poslednjeg dana programa održava se svečano otvaranje izložbe radova nastalih na kreativnim radionicama, dodela potvrda o učešću i nagrada autorima najboljih radova.

Uz podršku mentora/ umetnika i kustosa, polaznici svakog ciklusa programa „Kreativne radionice i izložba radova za srednjoškolce“ tokom školskih raspusta stiču praktična i teorijska znanja o jednoj ili više tehnika primenjene umetnosti, o različitim temama iz afričkog stvaralaštva, upoznaju značaj izabranih predmeta iz zbirki Muzeja afričke umetnosti i zajednički učestvuju u organizaciji i postavljanju završne izložbe radova.

Grad Beograd – Sekretarijat za sport i omladinu, doprinosi i u značajnoj meri pomaže realizaciji programa MAU „Kreativne radionice i izložba radova za srednjoškolce“ obezbeđivanjem neophodnih sredstava za finansiranje.

Programe „Kreativne radionice i izložba radova za srednjoškolce“ koji se održavaju tokom školskih raspusta osmislile su i vode Milica Josimov, vajar / konzervator, i Marija Miloš, viši kustos.

Poziv za prijavu polaznika na novi ciklus besplatnog programa MAU „Kreativne radionice i izložba radova za srednjoškolce“ objavljuje se mesec dana pre početka školskog raspusta. Posetite našu rubriku Vesti i događaji i saznajte da li je u toku prijavljivanje za učešće u ovom programu.

 

Za sve vas koji ste učenici srednjih škola, nastavljamo da organizujemo i pripremamo nove cikluse tema i aktivnosti programa „Kreativne radionice i izložba radova za srednjoškolce“ u Muzeju afričke umetnosti sa ciljem da stvorimo mogućnost da u slobodno vreme tokom raspusta budete u pokretu, posvećeni sebi, svojim novim ili postojećim interesovanjima, da upoznate kulture velike Afrike, oprobate se i izrazite u umetničkim tehnikama, da budete deo ambijenta u kojem se interaktivno, kroz susrete, razmene znanja i mišljenja – nešto dobro stvara.

Do danas kada pišemo ovaj tekst (jul 2019), organizovano je već devet ciklusa programa „Kreativne radionice i izložba radova“ za srednjoškolce tokom letnjih, zimskih i prolećnih školskih raspusta, na kojima je učestvovalo 25 grupa odnosno približno 500 učenika iz brojnih srednjih škola u Beogradu.

 

KAKO UČESTVOVATI?

Za učešće u programu MAU „Kreativne radionice i izložba radova za srednjoškolce“ za koji je u datom trenutku otvoren poziv za polaznike, potrebno je da se zainteresovani srednjoškolci, kao i učenici 7. i 8. razreda osnovne škole, prijave slanjem imejla na adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. sa sledećim podacima: ime, prezime, godina rođenja, kontakt telefon i određeni termin koji ste izbarali (najčešće se tokom jednog raspusta organizuje 2 ili više ciklusa koji se razlikuju po datumima ili prepodnevnim/ popodnevnim smenama). Broj učesnika na ovim programima je ograničen i zato je potrebno da pratite obaveštenja o novim ciklusima i svoje prijave pošaljete na vreme.

KADA SE NAJAVLJUJU NAREDNI TERMINI?

Svake godine, nekoliko sedmica pre početka zimskog, letnjeg i/ili prolećnog raspusta, Muzej afričke umetnosti najavljuje novi ciklus besplatnih programa „Kreativne radionice i izložba radova za srednjoškolce“, sa određenom temom, umetničkom tehnikom (keramika, grafika, slikanje, šivenje, izrada nakita...) i definisanim terminima održavanja mini-kursa i završne izložbe. Pozivi za učešće se objavljuju na veb-sajtu i Fejsbuk stranici MAU, najave programa prenose različiti informativni mediji, a beogradskim školama najave se dostavljaju imejlom i postavljaju se plakati kako bu učenici bili informisani o mogućnosti pohađanja ovog programa u MAU u vreme trajanja školskih raspusta.

KOLIKO TRAJE I ŠTA SE RADI?

U okviru svakog ciklusa programa „Kreativne radionice i izložba radova za srednjoškolce“ tokom školskih raspusta zastupljen je teoretski i praktični deo, kao i upoznavanje predmeta iz zbirki Muzeja afričke umetnosti. Kreativne radionice osmišljene su u vidu mini-kursa koji traje 5 radnih dana u kontinuitetu (po četiri sata), a završni deo programa odvija se u danima vikenda krajem određenog školskog raspusta i obuhvata pripremu izložbene postavke i svečano otvaranje izložbe radova koje su polaznici kreirali na kreativnim radionicama, dodelu potvrda i nagrada.

Polaznici programa se na uvodnom predavanju kustosa upoznaju sa temom o određenom segmentu afričkog stvaralaštva i uz podršku mentora ovladavaju umetničkom tehnikom i materijalima koji se primenjuju na različitim ciklusima radionica (Tradicionalna afrička keramika / oblikovanje i ukrašavanje gline; Simboli Adinkra / grafički otisak u linorezu; Motivi na tkaninama Fona / ukrašavanje tkanina našivanjem i vezom; Filafani tkanine / slikanje na platnu; Afrički nakit / narukvice i ogrlice od konca i perli inspirisane dezenima Masaija i Ndebelea... ). Praktični rad polaznika obuhvata kreativan proces koji započinje izradom skice ili crteža, sledi primena različitih postupaka u obradi materijala i umetničkih tehnika izrade i, kao rezultat - likovni rad, dekorativan ili upotrebni predmet u skladu s temom programa (posuda ili figura od gline; grafički otisak na majici, marami ...; torba ukrašena prišivačima od tekstila; slika na platnu; narukvica i ogrlica od perli i konca).

Završni deo programa odnosi se na pripremu i postavku izložbe radova koju učesnici kreiraju zajedno sa kustosima Muzeja, u susret svečanom otvaranju izložbe kada se svim učesnicima dodeljuju potvrde o pohađanju programa, dok se autorima najboljih radova dodeljuju priznanja i nagrade. Nakon završetka programa učesnici će svoje radove poneti kući.

POGLEDAJTE KAKO SU PROTEKLI RASPUSTI ZA SREDNJOŠKOLCE U MAU U PRETHODNOM PERIODU ...

 

 

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.