Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Tekuća izložba

 

PODELJENI SVETOVI
Samostalna izložba Masinise Selmanija

18.10.2018 – 24.02.2019.

Obećanje #5, 2018, grafitna olovka
i bojica na papiru, 49 x 63 cm.
Galerija An-Sara Benišu.
Foto: vlasništvo autora M.S.

Izložba „Podeljeni svetovi – samostalna izložba radova Masinise Selmanija“ otvorena je u četvrtak, 18. oktobra u 19 časova.

Izložbu su otvorili:
NJ. E. Frederik Mondoloni, ambasador Francuske, i član Gradskog veća zadužen za kulturu, prof. dr Fadilj Eminović.

Kustoskinja izložbe: Ivana Vojt

O IZLOŽBI:

Na izložbi „Podeljeni svetovi” u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu prikazano je trinaest crteža iz šest serija: „Prepravljivo”, „Ispitivanje spoljašnjosti”, „Promenljivi”, „Makete”, „Moody’s” i „Obećanja”, kao i dva pojedinačna rada: „Interval” i „Bez naslova br. 3”, 2018. Pored crteža, izložene su i dve animacije „Moguća sećanja. Izmena br. 1” i jedna animacija bez naslova.

Masinisa Selmani pronalazi inspiraciju u društveno-političkim problemima, preuzimajući ih iz novinskih isečaka koje godinama sakuplja. Kroz jukstapoziciju i konfrontaciju, bez očigledne logičke povezanosti između elemenata koje je preuzeo iz stvarnog života, Selmani stvara enigmatične i nejasne scene, naglašavajući ironičan, čak i tragičan karakter apsurdnih i čudnih situacija koje crta. Eksperimentalnim pristupom crtežu i animaciji, Masinisa Selmani daje dokumentarnu dimenziju svojoj crtačkoj praksi, poigravajući se granicom između stvarnog i nestvarnog, komedije i tragedije, koje su tipične za njegov rad.

Masinisa Selmani živi i radi na relaciji Alžir–Francuska. Nakon studija informatike u rodnoj zemlji, primljen je u Školu lepih umetnosti u Turu. Pored učešća na brojnim grupnim izložbama, samostalno je izlagao kako u Francuskoj, tako i u svetu. Dobitnik je nagrada „Art [ ] Collector” i „SAM Art Projects”. Izlagao je na prvom Trijenalu u Vandomu, bijenalima u Dakaru i Lionu, kao i u pariskoj Palati „Tokio”. Selmanijev rad dobio je posebnu pohvalu žirija na 56. Bijenalu u Veneciji 2015. godine.

Kustos izložbe: Ivana Vojt (MAU)

Asistent kustosa: Ana Knežević (MAU)

Grafički dizajn: Filip Anđić

 


 

STRUČNA VOĐENJA KROZ IZLOŽBU

Stručna vođenja kroz izložbu „Podeljeni svetovi – samostalna izložba radova Masinise Selmanija“ održavaju se nedeljom u 11 časova (pogledajte kalendar dešavanja).

 


 

Prateći programi uz otvaranje izložbe

Masinisa Selmani bio je gost Muzeja afričke umetnosti od 18. oktobra do 20. oktobra 2018. Tom prilikom, organizovani su sledeći prateći programi u kojima je učestvovao sam umetnik:

- 19.10.2018. u 18 časova: Razgovor PREISPITIVANJE MEDIJSKE MAŠINERIJE KAO SAVREMENA UMETNIČKA TENDENCIJA; učesnici: Masinisa Selmani, Boško Prostran (Doplgenger duo), moderatorka: Ana Knežević

- 20.10.2018. u 12 časova: Javno vođenje Masinise Selmanija kroz izložbu „Podeljeni svetovi“.

 

Fotografije sa pratećih programa:

 


 

Sa izložbe:

 


 

Fotografije sa otvaranja izložbe 18.10.2018. možete pogledati ovde:

 

Realizaciju izložbe i kataloga omogućili:

 

 


 

Preuzmite plakat:

 

 

The Betst bookmaker bet365 Review
How to register at bookamkersHere