Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Vesti i događaji

 

AFRO FESTIVAL

29-30. jun 2024.

Afro festival već više od dve decenije okuplja muzejsku i najširu javnost sa ciljem da kroz edukativne i popularne programe, kao i promociju afričkih umetnosti i zanata podrži zaštitu kulturnog nasleđa. Tokom ovih dana, Muzej afričke umetnosti pretvara se u pravu košnicu – postaje mesto upoznavanja, razmene ideja i dobrog raspoloženja podstaknutih otkrivanjem i udubljivanjem u različite oblike kreativnosti koji dolaze sa afričkog kontinenta i koji su njime inspirisani.

Uz dragocenu podršku afričke diplomatske zajednice u Beogradu, posebno aranžirani štandovi dočaraće raznovrsnu kulturnu, turističku i gastronomsku riznicu Afrike u posebnom programu Durbar. Ove godine učestvuju ambasade: Alžira, Angole, Brazila, Egipta, DR Konga, Libije, Maroka, Nigerije, Somalije i Tunisa, i konzulati Gabona, Jamajke i Namibije.

Cena ulaznice: 400 dinara

 


 

PROGRAM I SATNICA AFRO FESTIVALA 2024

 

AFRO FESTIVAL

29-30. jun 2024.

Afro festival već više od dve decenije okuplja muzejsku i najširu javnost sa ciljem da kroz edukativne i popularne programe, kao i promociju afričkih umetnosti i zanata podrži zaštitu kulturnog nasleđa. Tokom ovih dana, Muzej afričke umetnosti pretvara se u pravu košnicu – postaje mesto upoznavanja, razmene ideja i dobrog raspoloženja podstaknutih otkrivanjem i udubljivanjem u različite oblike kreativnosti koji dolaze sa afričkog kontinenta i koji su njime inspirisani.

Uz dragocenu podršku afričke diplomatske zajednice u Beogradu, posebno aranžirani štandovi dočaraće raznovrsnu kulturnu, turističku i gastronomsku riznicu Afrike u posebnom programu Durbar. Ove godine učestvuju ambasade: Alžira, Angole, Brazila, Egipta, DR Konga, Libije, Maroka, Nigerije, Somalije i Tunisa, i konzulati Gabona, Jamajke i Namibije.

Cena ulaznice: 400 dinara

 


 

PROGRAM I SATNICA AFRO FESTIVALA 2024

29.6.2024.

 

SUBOTA, 29. jun
Sadržaj programa

Kliknite na sliku da pogledate redosled i satnice programa Afro festivala 2024 za subotu, 29. jun.

Afro festival 2024 - Program za 29. jun

Program za oba dana u PDF formatu možete preuzeti ovde.

 


 

Kliknite na vrstu programa koja vas zanima da saznate sve detalje o sadržajima:

 

LOKACIJA: BAŠTA

10-18 č

AFRIČKI BAZAR

Prodajna izložba nudi posetiocima svu raznovrsnost umetničkih, zanatskih i suvenirskih predmeta iz najrazličitijih krajeva Afrike. U saradnji sa domaćim umetnicima i kreativcima nudimo probranu ponudu nakita, tekstila, odevnih predmeta i aksesoara inspirisanih afričkim motivima i dizajnom.

***

LOKACIJE: MALA SALA MAU, BAŠTA

10-18 č, Mala sala MAU

ZDRAVKO PEČAR: (AUTO)PORTRETI – tematska izložba

Zdravko Pečar: (Auto)PortretiIzložbom „Zdravko Pečar – (AUTO)PORTRETI” pokušali smo da iz nekoliko perspektiva prikažemo kaleidoskopsku ličnost Zdravka Pečara, odnosno njegov život i sve što je ostavio za sobom, u formi poliptiha: kroz istorijske događaje, duh vremena, revolucionarne godine, diplomatske gestove, istraživačka i istorijska dela, fotografska i štampana svedočanstva, značajnu dokumentaciju, te kroz različite, uvek poletne akcije s katkad ambivalentnim rezultatima i posledicama.

Pristupajući Zdravku Pečaru s izvesne vremenske distance, naročito imajući u vidu specifičnosti jugoslovenskog i nesvrstanog okvira unutar kojeg je on radio, nismo se mogli odupreti osećanju da kroz proces rada na izložbi govorimo o čoveku koji gotovo da je zakoračio u svet fikcije i postao lik iz knjige – protagonista svog života, ali i o čoveku od krvi i mesa koji na neki način i danas aktivno boravi u predelima sećanja...

Opširnije o izložbi...

 

 


 

10-18 č, Bašta

IZLOŽBA RADOVA SA IX LIKOVNOG KONKURSA „IMPRESIJE O AFRICI

Na konkursu, koji je trajao od 1. aprila do 7. juna, učestvovali su deca i mladi uzrasta od 6 do 18 godina i to iz osnovnih i srednjih škola, predškolskih ustanova, likovnih ateljea, kulturnih centara i ostalih radionica, klubova, sekcija... Na Festivalu su izloženi najuspešniji radovi učesnika likovnog konkursa.

***

LOKACIJA: BAŠTA

Od 11, 12 i 13 č

AFRIČKI TURBANI (za odrasle)

Pripremite se za afričko leto! Uvrstite afrički turban kao modni detalј u vaš stajling! Na radionici ćemo vam pokazati nekoliko različitih tipično afričkih stilova vezivanja marama. Radionica traje sat vremena i možete učestvovati na radionici koja počinje u 11, 12 ili 13 časova. U programu učestvuju: Aleksandra Prodanović Bojović, kustos zbirke tkanina, saradnice-demonstratori iz Afrike Rouz Tumbi (Rose Thumbi) i Najla Jusuf (Naila Yusuph).

Afrički turbani - radionica (foto: Marija Piroški)

Foto: Marija Piroški

Muzej obezbeđuje afričke tkanine za 15 učesnika. Dobrodošli ste da donesete svoju maramu ili materijal: potrebna je čvrsta pamučna tkanina, približnih dimenzija 215 x 65 cm.

OD POKRETA DO OBLIKA – Hip hop plesna radionica (za decu)

Na radionici koju vode Aleksandra Gačić (Streetishka) i Snežana Đikić deca će otkriti odvažne plesne korake i urbane ritmove hip hop plesa. Nadahnuće za stvaranje plesnih pokreta na ovoj radionici biće oblici i likovni izraz koji odlikuju skulpture i slike prikazane na stalnoj postavci Muzeja.

Od pokreta do oblika - radionica

SCENOGRAFIJA MOG PUTOVANJA (za decu)

Naučite kako da kombinovanjem i kompozicijom crteža i kolaža u jedinstvenu celinu kreirate scenografiju koja će predstaviti vaša stvarna ili izmaštana putovanja u Afriku!

Radionicu vode: Ana Acić, Bojana Maričić

 


 

11–17 č

MANKALA – DRUŠTVENA IGRA (za decu i odrasle)

Mankala je jedna od najstarijih misaonih igara, koja se u različitim varijantama igra na četiri kontinenta: u Africi, Aziji, Južnoj i Severnoj Americi. Mankala se igra u paru, pravila je lako savladati, ali nije lako pobediti. Uvežbajte igranje mankale na Afro festivalu i pridružite se rastućem broju strastvenih obožavatelja ove društvene igre.

 


 

14–17 č

KAPUERA ANGOLA – RITAM I POKRET (za decu i mlade)

Prilika za decu i mlade da se zajedno sa članovima kluba Capoeira Angola Center Belgrade i uz afro-brazilske ritmove perkusija oprobaju u ovoj svetski rasprostranjenoj borilačkoj veštini koja sadrži elemente plesa i akrobatike.

Radionicu vode: Aleksandra Minić, Stefan Živaljević

DEZENI UKARA U NOVIM BOJAMA (za decu)

Tkanine poznate pod nazivom ukara u kulturama Nigerije i Kameruna odlikuju dezeni sačinjeni od geometrijskih motiva i grafičkih prikaza leoparda, kornjače, ribe, ptice ili bubnja, kao i drugi oblici sa posebnim značenjima. Izvorno, ukara tkanine bojene su indigom i kreirane su kao kompozicije belih i svetlih nijansi crteža na plavoj pozadini.

Na ovogodišnjem Festivalu istražićemo kako dezenima ukara stoje nove boje – deca će na ovoj likovnoj radionici imati priliku da oslikaju tkaninu velikog formata, u širokom spektru boja.

Radionicu vode: Milica Josimov, Milica Marinković, Ester Gabriel

Dezeni ukara u novim bojama - radionica

***

LOKACIJA: BINA NA OTVORENOM

11:30–12 č

AFRO-BRAZILSKO MUZIČKO PUTOVANJE

Nego ZambaNego Zamba, alias Žoze Delson do Nasimento, popularni je brazilski gitarista i improvizator. Radi u ambasadi Brazila kao službenik i oženjen je Majom, srpskom fizioterapeutkinjom. Nagrađen je od najboljih barova i kulturnih centara u Beogradu zato što je doneo brazilsku muziku kakva se svira na brazilskim ulicama i karnevalima.

Uživajte u miksu muzičkih i kulturnih uticaja koji krase afro-brazilski stil čiji elementi sežu od sub-saharske Afrike, preko Afro-Amerindijanske muzike do Portugala.

 


 

13–13:30 č

MUZIČKI NASTUP „SINGIDUNDUN“ ŠKOLE BUBNJEVA

Uživajte i zaplešite uz ritmove singidundun, đembe i sabar bubnjeva u izvođenju škole „Singidundun“ koja je posvećena zapadnoafričkim perkusijama.

 


 

13:30–14 č

PLESNI NASTUP DONIE TEMBE ĐURIĆ

Kufamba sažima fuziju tradicionalnih Marabenta i Ngalanga koreografija i savremenog plesa Mozambika. Plesni nastup izvodi plesačica Donia Tembe Đurić iz Mozambika, uz muzičku pratnju članova „Singidundun“ škole bubnjeva, koji će svirati ritmove sabar, dundun i đembe bubnjeva.

 


 

14:30–15:30 č

AVALSKI PUT

„Avalski put" je bend sastavljen od stranih, najviše afričkih studenta koji borave i studiraju u Srbiji zahvaljujući projektu #SvetUSrbiji. Trenutno stalnu postavu benda čine Karlos da Kruz (frontment, vokali i gitara), Glodi Bakulikira (gitara), Kalvin Njame (klavijatura), Alane Otoka (bubnjevi), Rut Antonio (vokal), Šamari Sabajo (vokal) i njihov dobar prijatelj Lukova Popović (klarinet). Svi oni neguju ljubavi prema muzici i ovom bendu, studiranju i životu u Srbiji, ali i svojim rodnim zemljama, Angoli, DR Kongu, Gani i Surinamu.

 


 

16-18 č

DI-DŽEJ PEN

Na ovogodišnjem festivalskom nastupu di-džej Pen će predstaviti svoje muzičko umeće kroz progresivne mikseve afrotek, afrobita i amapiana.

Danijel „Pengrafer“ Ošundaro je multidisciplinarni umetnik iz Nigerije, poznat po veštom istraživanju sopstvenog okruženja. Ošundaro je diplomirao kreativnu umetnost na Univerzitetu u Lagosu i vajarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Pored toga, magistrirao je na Univerzitetu u Novom Sadu i istakao se kao jedan od najboljih studenata. Nedavno je dobio ERASMUS+ stipendiju, za nastavak studija na Akademiji lepih i primenjenih umetnosti u Bratislavi. Njegov rad je izazvao značajnu pažnju, i objavljivan u uglednim stranim i domaćim publikacijama i glasilima (Le Monde, BUSINESSDAY, i dr).

Pratite Danijela na Instagramu, kao i na brojnim žurkama u gradu na kojima pušta muziku!

***

LOKACIJA: BINA NA OTVORENOM

12–12:30 č / 15:30–16 č

MODNA REVIJA NIGERIJSKIH DIZAJNERA

CEEWABA logoJedna od aktuelnih tema Festivala je savremeno afričko odevanje i moda.

Muzejskoj publici će se predstaviti tri perspektivna nigerijska dizajnera/brenda.

Ovaj događaj se organizuje u saradnji sa poslovnim udruženjem CEEWABA koja spaja region centralne i istočne Evrope sa Zapadnom Afrikom.

 

OmolaraOmolara potiče iz države Osun u Nigeriji. Nakon preseljenja u Finsku osnovala je svoj modni brend F'Joy Couture koji spaja tradicionalno afričko nasleđe sa evropskom modom.

Naziv F'JOY potiče od joruba imena Fayokemi koji bi se mogao prevesti „okruži me radošću“.

Brend se odlikuje originalnim kreativnim dizajnom prilagođen različitim uzrastima i šiven prema meri klijenata.

 

Aggrey RejoiceAgri Ridžojs je Nigerijka koja živi u Budimpešti. Ljubav prema modi nasledila je od majke, koja je takođe bila modni dizajner.

Odlikuje se inovativnim dizajnom i visokim kvalitetom, sa ponudom u spektru od svakodnevne odeće do kreacija za svečane prilike, u kojima kombinuje afričke, evropske i američke uticaje u odevanju, i ekološki prihvatljive materijale.

Gotovi modeli iz kolekcija njenog modnog brenda Pheeli Yan, dostupni su u tržišnoj prodaji. Takođe okuplja i inspiriše modne entuzijaste na svom jutjub kanalu na kojem nudi razne tutorijale za dizajnere i krojače.

 

Modupe MorireModupe Morire je odrasla u Lagosu, a za modu i šivenje se zainteresovala još u ranoj mladosti.

Ona je poslovna žena i preduzimač, a 2023. godine osnovala je luksuzni modni brend Applaudia lociran u Nigeriji i Francuskoj, pod kojim stvara unikatne i personalizovane modele, koji se odlikuju elegancijom i šikom.

Takođe je osnovala nevladinu humanitarnu organizaciju koja podržava žene, mlade i decu Modupe Morire Love Foundation.

 

Iroko Events InternationalModnu reviju će pratiti uživo muzički nastup koji će na bubnjevima izvesti nigerijski muzičar Omotunde Komolafe (Iroko Events International).

 

***

LOKACIJA: BINA U MAU

13-14 č

BVITI/BVETE: RELIGIJA, TRADICIJA ILI RITUAL?

Pol Armand Mombej Indaki

Bvete je duhovna i kulturna praksa naroda Membe, etničke grupe koja se pretežno nalazi u Gabonu. Ova tradicija je deo većeg duhovnog sistema Bviti, koji praktikuju i druge etničke grupe u Gabonu i okolnim zemljama.

Sveta tradicija Bvetea uključuje animizam, obožavanje predaka i karakterišu je rituali, ceremonije i upotreba svetih biljaka, pre svega biljke Tabernanthe iboga koja ima psihodelična, disocijativna svojstva i koja se posebno uzgaja za upotrebu u ovoj religioznoj praksi radi promocije duhovnog razvoja, stabilizacije odnosa u zajednici i unutar porodice i radi rešavanja patoloških teskoba. Bviti Fang, koji se pojavio početkom 1900-ih, predstavlja značajnu evoluciju originalne Bvete disumbe koju su praktikovali Mitsogo zajednice. Ovaj obred predstavlja jedinstveni sinkretizam, koji spaja tradicionalne duhovne prakse sa elementima hrišćanstva.

Pol Armand Mombej IndakiGost predavač će ponuditi pregled etimologije reči Bvete/Bviti, kao i nastanak ovog sistema koji asimiluje znanja Babongo pigmeja i koji je vezan za migracije Bantu zajednica u Gabonu.

Pol Armand Mombej Indaki je priznati lider u sektoru turizma u Gabonu. Trenutno je predsednik GOTOGABONA (Grupe turističkih operatera Gabona), neumorno radi na promociji i razvoju gabonskog turizma. Iniciran u Bviti i razne druge obrede inicijacije u Gabonu, on je takođe i konsultant za gabonske obrede i tradicije.

Pol Armand je suosnivač Receptive Travel Agency – Ngondetour, kroz koju demonstrira svoju stručnost u menadžmentu turizma i organizaciji putovanja. Njegovo bogato i raznoliko iskustvo čini ga ključnom figurom u sektoru turizma i kulture u Gabonu.

 


 

14-15 č

ZAPADNOAFRIČKA TRADICIONALNA MUZIKA – ĐEMBE

Dragica S. Jovanović

Dragica S. JovanovićPoreklo udaraljki – đembe povezano je sa profesionalnim kovačima iz Malinke zapadnoafričke etničke grupe. Instrument se izrađuje od jednog komada drveta, autohtonog za zapadnu Afriku, i svira se isključivo dlanovima po nategnutoj životinjskoj koži, a sa ciljem da se svi okupe u miru – anke djé, anke bé. Tradicionalno, đembe i dundun prate ples i pevanje, s tim što su ritmički obrasci u direktnoj vezi sa određenim događajima, od proslava do rituala kao što su soli (obrezivanje) ili kasa (obrađivanje polja). U širenju zapadnoafričkog folklora izvan afričkog kontinenta u drugoj polovini 20. veka izuzetno je značajna uloga gvinejskog Les Ballets Africans. Na prezentaciji će biti stavljen akcenat na činjenicu da se i danas tradicija sviranja đembea, iako lokalna i iz specifičnog konteksta, ubrzano širi planetom.

Dragica S. Jovanović je diplomirala i odbranila magistarsku tezu na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu. Radila je kao kustos u galeriji „Sunce“ i kao savetnik-konzervator u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Beogradu. Članica je ULUPUDS-a (sekcija teorija i kritika umetnosti), udruženja likovnih kritičara AIKA Srbija (International Association of Art Critics) i IKOM-a Srbije (International Council of Museums).

 


 

15-16 č

IZMEĐU KOLONIZACIJE ČULA I STVARALAČKOG OTPORA: Elektronska muzika u Istočnoj Africi

Dr Pjotr Čihotski

U savremenom postkolonijalnom svetu, tehnologije transformišu sve sfere života, uključujući muziku i umetnosti u najširem smislu. Prezentacija će ilustrovati dinamiku i karakter ovih promena na primeru električnih i elektronskih muzičkih stilova iz istočne Afrike. Ovi novi stilovi oblikuju doživljaj zvuka u velikim gradovima istočne Afrike, kao iu ruralnim oblastima, gde se spajaju sa lokalnom estetikom na neočekivane načine.

Genealogija ovih promena prepliće se sa uvođenjem tehnoloških predmeta i mobilnošću ljudi i njihovom sposobnošću da na svoj način prilagode dostupne tehnologije. Istovremeno, razvoj električne i elektronske muzike u istočnoj Africi deo je dužeg procesa koji je započeo konsolidacijom kolonijalne vlasti kroz uvođenje različitih vrsta tehnologije. Prezentacija će pratiti prilagođavanje elektronskih alata za proizvodnju, deljenje i slušanje muzike. Primeri uključuju studije za snimanje, klavijature i virtuelne instrumente i kako oni utiču na lokalnu estetiku i performativne prakse. Izvanredni slučajevi su inovativna upotreba aplikacija kao što su Auto-Tune i Fruity Loops Studio.

Elektronski zvuk je veoma popularan u istočnoj Africi, iako lokalni slušaoci minimalno učestvuju na tržištu pop muzike kojim dominira globalni Zapad. Odakle, onda, oni crpe svoju inspiraciju, obrasce i semplove? Možemo li govoriti o afričkoj lokalnoj muzici prožetoj elektronikom kao ukorenjenoj u „tradiciji“ ili više kao o muzici budućnosti koju slabo razumemo iz evropske perspektive? Predavanje će biti ozvučeno savremenim i istorijskim snimcima, uključujući i muziku koju je objavio 1000HZ Records, čiji je priređivač sam Pjotr Čihotski.

Dr Pjotr ČihotskiDr Pjotr Čihotski je istraživač, predavač, muzičar, producent i izdavač. Radi kao docent na Institutu za etnologiju i kulturnu antropologiju Univerziteta u Varšavi. Pored toga, kustos je etnomuzikološke, eksperimentalne izdavačke kuće 1000HZ.

U poslednje vreme pisao je „Etnografsko uho“ i radio na produkciji zvuka u malavijskim muzičkim studijima, komponovao je etnografske audio-papire i radio-drame, i autor je intermedijalne izložbe „Teret/(ne)materijalnost“.

Program se ostvaruje uz podršku Poljskog instituta u Beogradu.

***

LOKACIJA: MALA SALA MAU

16-17 č

ZDRAVKO PEČAR: (AUTO)PORTRETI – vođenje kroz tematsku izložbu

ZDRAVKO PEČAR: (AUTO)PORTRETIIzložba „Zdravko Pečar – (AUTO)PORTRETI” nudi nekoliko perspektiva iz kojih je moguće sagledati kaleidoskopsku ličnost Zdravka Pečara. Njegov život i sve što je ostavio za sobom, doživljavaju se u formi poliptiha: kroz istorijske događaje, duh vremena, revolucionarne godine, diplomatske gestove, istraživačka i istorijska dela, fotografska i štampana svedočanstva, značajnu dokumentaciju, te kroz različite, uvek poletne akcije s katkad ambivalentnim rezultatima i posledicama.

Kroz izložbu vodi: dr Ana Knežević

 


 

*Reciklaža je ključna tema današnjice, prisutna i u afričkoj umetnosti kao motiv koji nas inspiriše da brinemo o životnoj sredini. Želimo da ambalažnom otpadu damo novu šansu i produžimo životni vek plastičnim flašama i limenkama. Zato vas pozivamo da odložite ambalažni otpad upotrebljen na Afro festivalu na štandu kompanije Sekopak, a svako ko donese 5 plastičnih flaša ili limenki dobiće simboličan poklon. Takođe, na ovaj način učestvujete i u izložbi „ReciArt" koja se priprema u Muzeju afričke umetnosti.

 

Grupa afričkih ambasadora i šefova misija u Srbiji
Poljski institut u Beogradu
Central Eastern European and West African Business Association
Sekopak

 

 

 

30.6.2024.

 

NEDELJA, 30. jun
Sadržaj programa

Kliknite na sliku da pogledate redosled i satnice programa Afro festivala 2024 za nedelju, 30. jun.

Afro festival 2024 - Program za 30. jun

Program za oba dana u PDF formatu možete preuzeti ovde.

 


 

Kliknite na vrstu programa koja vas zanima da saznate sve detalje o sadržajima:

 

LOKACIJE: BAŠTA, BINA NA OTVORENOM

10–18 č, Bašta

DURBAR - FESTIVAL FESTIVALA

Najznačajniji dan Festivala je Durbar, i ima značenje „Festival festivala“, dan prijateljstva, muzike i plesa. Uz učešće afričkih ambasada u Beogradu, u prijatnom eksterijeru – u bašti Muzeja, ovaj dan slavi afričku muziku, ples, umetnost i zanate. Uz ljubaznu podršku afričke diplomatske zajednice u Beogradu posetiocima se pruža mogućnost da uživaju u kulinarskim specijalitetima iz različitih krajeva Afrike. Posebno aranžirani štandovi sa predmetima umetničke i zanatske proizvodnje, tkaninama, nakitom, začinima i napicima, doprinose duhu festivala koji na nezaboravan način dočarava kulturnu riznicu Afrike. Ove godine učestvuju ambasade: Alžira, Angole, Brazila, Egipta, DR Konga, Libije, Maroka, Nigerije, Somalije i Tunisa, i konzulati Gabona, Jamajke i Namibije.

 


 

12–12:30 č, Bina na otvorenom

Zvanično obraćanje doajena Grupe afričkih ambasadora u Beogradu NJ. E. Mohameda Amina Belhaža, ambasadora Kraljevine Maroko u okviru programa „Durbar – dan prijateljstva, muzike i plesa“

***

LOKACIJA: BAŠTA

10-18 č

AFRIČKI BAZAR

Prodajna izložba nudi posetiocima svu raznovrsnost umetničkih, zanatskih i suvenirskih predmeta iz najrazličitijih krajeva Afrike. U saradnji sa domaćim umetnicima i kreativcima nudimo probranu ponudu nakita, tekstila, odevnih predmeta i aksesoara inspirisanih afričkim motivima i dizajnom.

***

LOKACIJE: MALA SALA MAU, BAŠTA

10-18 č, Mala sala MAU

ZDRAVKO PEČAR: (AUTO)PORTRETI – tematska izložba

Izložbom „Zdravko Pečar – (AUTO)PORTRETI” pokušali smo da iz nekoliko perspektiva prikažemo kaleidoskopsku ličnost Zdravka Pečara, odnosno njegov život i sve što je ostavio za sobom, u formi poliptiha: kroz istorijske događaje, duh vremena, revolucionarne godine, diplomatske gestove, istraživačka i istorijska dela, fotografska i štampana svedočanstva, značajnu dokumentaciju, te kroz različite, uvek poletne akcije s katkad ambivalentnim rezultatima i posledicama.

Pristupajući Zdravku Pečaru s izvesne vremenske distance, naročito imajući u vidu specifičnosti jugoslovenskog i nesvrstanog okvira unutar kojeg je on radio, nismo se mogli odupreti osećanju da kroz proces rada na izložbi govorimo o čoveku koji gotovo da je zakoračio u svet fikcije i postao lik iz knjige – protagonista svog života, ali i o čoveku od krvi i mesa koji na neki način i danas aktivno boravi u predelima sećanja...

Opširnije o izložbi...

 

 


 

10-18 č, Bašta

IZLOŽBA RADOVA SA IX LIKOVNOG KONKURSA „IMPRESIJE O AFRICI

Na konkursu, koji je trajao od 1. aprila do 7. juna, učestvovali su deca i mladi uzrasta od 6 do 18 godina i to iz osnovnih i srednjih škola, predškolskih ustanova, likovnih ateljea, kulturnih centara i ostalih radionica, klubova, sekcija... Na Festivalu su izloženi najuspešniji radovi učesnika likovnog konkursa.

***

LOKACIJA: BINA NA OTVORENOM

10:30–11 č

IMPRESIJE O AFRICI – Svečana dodela nagrada likovnog konkursa

Svečana dodela nagrada autorima najuspešnijih radova sa devetog likovnog konkursa MAU – izabranih u konkurenciji više od sedam stotina učesnika.

Impresije o Africi - Likovni konkurs

 


 

11–11:30 č

Nastup i dodela sertifikata:SWAHILI – JEZIČKE RADIONICE

Svake godine na proleće i jesen u Muzeju afričke umetnosti se organizuju SwahiliSwahiliSwahili – jezičke radionice, program namenjen odraslima. Ukrštajući metodologiju učenja jezika, iskustvo izvornog govornika i kustosku praksu kreiran je program koji nudi jedinstven doživljaj usvajanja stranog jezika u muzeju. Učesnici radionica će posle kratkog nastupa, dobiti potvrde o učešću na ovom programu.

***

LOKACIJA: BAŠTA

Od 11, 12 i 13 č

AFRIČKI TURBANI (za odrasle)

Pripremite se za afričko leto! Uvrstite afrički turban kao modni detalј u vaš stajling! Na radionici ćemo vam pokazati nekoliko različitih tipično afričkih stilova vezivanja marama. Radionica traje sat vremena i možete učestvovati na radionici koja počinje u 11, 12 ili 13 časova. U programu učestvuju: Aleksandra Prodanović Bojović, kustos zbirke tkanina, saradnice-demonstratori iz Afrike Rouz Tumbi (Rose Thumbi) i Najla Jusuf (Naila Yusuph).

Foto: Marija Piroški

Muzej obezbeđuje afričke tkanine za 15 učesnika. Dobrodošli ste da donesete svoju maramu ili materijal: potrebna je čvrsta pamučna tkanina, približnih dimenzija 215 x 65 cm.

OD POKRETA DO OBLIKA – Hip hop plesna radionica (za decu)

Na radionici koju vode Aleksandra Gačić (Streetishka) i Snežana Đikić deca će otkriti odvažne plesne korake i urbane ritmove hip hop plesa. Nadahnuće za stvaranje plesnih pokreta na ovoj radionici biće oblici i likovni izraz koji odlikuju skulpture i slike prikazane na stalnoj postavci Muzeja.

Od pokreta do oblika - radionica

SCENOGRAFIJA MOG PUTOVANJA (za decu)

Naučite kako da kombinovanjem i kompozicijom crteža i kolaža u jedinstvenu celinu kreirate scenografiju koja će predstaviti vaša stvarna ili izmaštana putovanja u Afriku!

Radionicu vode: Ana Acić, Bojana Maričić

Scenografija mog putovanja.

 


 

11–17 č

MANKALA – DRUŠTVENA IGRA (za decu i odrasle)

Mankala je jedna od najstarijih misaonih igara, koja se u različitim varijantama igra na četiri kontinenta: u Africi, Aziji, Južnoj i Severnoj Americi. Mankala se igra u paru, pravila je lako savladati, ali nije lako pobediti. Uvežbajte igranje mankale na Afro festivalu i pridružite se rastućem broju strastvenih obožavatelja ove društvene igre.

 


 

14–17 č

KAPUERA ANGOLA – RITAM I POKRET (za decu i mlade)

Prilika za decu i mlade da se zajedno sa članovima kluba Capoeira Angola Center Belgrade i uz afro-brazilske ritmove perkusija oprobaju u ovoj svetski rasprostranjenoj borilačkoj veštini koja sadrži elemente plesa i akrobatike.

Radionicu vode: Aleksandra Minić, Stefan Živaljević

DEZENI UKARA U NOVIM BOJAMA (za decu)

Tkanine poznate pod nazivom ukara u kulturama Nigerije i Kameruna odlikuju dezeni sačinjeni od geometrijskih motiva i grafičkih prikaza leoparda, kornjače, ribe, ptice ili bubnja, kao i drugi oblici sa posebnim značenjima. Izvorno, ukara tkanine bojene su indigom i kreirane su kao kompozicije belih i svetlih nijansi crteža na plavoj pozadini.

Na ovogodišnjem Festivalu istražićemo kako dezenima ukara stoje nove boje – deca će na ovoj likovnoj radionici imati priliku da oslikaju tkaninu velikog formata, u širokom spektru boja.

Radionicu vode: Milica Josimov, Milica Marinković, Ester Gabriel

Dezeni ukara u novim bojama - radionica

***

LOKACIJA: BINA NA OTVORENOM

11:30–12 č

DUO LIBIJA

U posebnom muzičko-scenskom aranžmanu, u organizaciji Ambasade Libije nastupiće duet iz Libije kojeg čine Valid Muhamed – vokalni solista koji interpretira tradicionalnu libijsku i arapsku muziku u pratnji instrumentaliste Ale Mahmuda Alija Abu Darbela. Oni će se predstaviti sa tri numere: prva pesma odjek je libijskog kulturnog nasleđa, druga predstavlja nasleđe arapskog zaliva, a treća potiče iz arapskog Magreba.

Oaza u Libiji

 


 

14:30–16 č

MARKO LUIS - KONCERT

Marko Luis srpski je kantautor i muzičar. U muzici koju izvodi primetni su uticaji iz celog sveta, ali i posebna originalnost koju je nemoguće obuhvatiti jednim žanrom ili stilom. Za svoju muziku Marko Luis kaže da ona predstavlja miks RNB, fank, soul muzike i hip-hop ritmova, uticaja afro-kulture, ali takođe i elemenata sa Balkana, Bugarske, Indije i Irana, i naziva je žanrom Balkan soul.

Izdao je 7 albuma i 12 singlova, na kojima je, između ostalih, sarađivao i sa Božom Vrećom, Lenom Kovačević, Marčelom, Dinom Merlinom i Amiliom Varanaki. Prvi dečji muzički album, sa sedam pesama za decu pod nazivom „Ja se zovem slon“ Marko Luis je objavio 2021. godine, a najnoviji album „Beskraj II” objavio je 2023. godine.

„Mnogo sam srećan što imam mogućnost da delim moju muziku, energiju i emocije sa publikom. Obećavam nezaboravno muzičko putovanje”, poručuje Marko Luis pred nastup na Afro festivalu koji je zakazan za nedelju, 30. jun, u 14 sati.

 


 

16-18 č

DI-DŽEJ PEN

Na ovogodišnjem festivalskom nastupu di-džej Pen će predstaviti svoje muzičko umeće kroz progresivne mikseve afrotek, afrobita i amapiana.

Danijel „Pengrafer“ Ošundaro je multidisciplinarni umetnik iz Nigerije, poznat po veštom istraživanju sopstvenog okruženja. Ošundaro je diplomirao kreativnu umetnost na Univerzitetu u Lagosu i vajarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Pored toga, magistrirao je na Univerzitetu u Novom Sadu i istakao se kao jedan od najboljih studenata. Nedavno je dobio ERASMUS+ stipendiju, za nastavak studija na Akademiji lepih i primenjenih umetnosti u Bratislavi. Njegov rad je izazvao značajnu pažnju, i objavljivan u uglednim stranim i domaćim publikacijama i glasilima (Le Monde, BUSINESSDAY, i dr).

Pratite Danijela na Instagramu, kao i na brojnim žurkama u gradu na kojima pušta muziku!

***

LOKACIJA: BINA NA OTVORENOM

13–14 č 

MODNA REVIJA NIGERIJSKIH DIZAJNERA

CEEWABA logoJedna od aktuelnih tema Festivala je savremeno afričko odevanje i moda.

Muzejskoj publici će se predstaviti tri perspektivna nigerijska dizajnera/brenda.

Ovaj događaj se organizuje u saradnji sa poslovnim udruženjem CEEWABA koja spaja region centralne i istočne Evrope sa Zapadnom Afrikom.

 

OmolaraOmolara potiče iz države Osun u Nigeriji. Nakon preseljenja u Finsku osnovala je svoj modni brend F'Joy Couture koji spaja tradicionalno afričko nasleđe sa evropskom modom.

Naziv F'JOY potiče od joruba imena Fayokemi koji bi se mogao prevesti „okruži me radošću“.

Brend se odlikuje originalnim kreativnim dizajnom prilagođen različitim uzrastima i šiven prema meri klijenata.

 

Aggrey RejoiceAgri Ridžojs je Nigerijka koja živi u Budimpešti. Ljubav prema modi nasledila je od majke, koja je takođe bila modni dizajner.

Odlikuje se inovativnim dizajnom i visokim kvalitetom, sa ponudom u spektru od svakodnevne odeće do kreacija za svečane prilike, u kojima kombinuje afričke, evropske i američke uticaje u odevanju, i ekološki prihvatljive materijale.

Gotovi modeli iz kolekcija njenog modnog brenda Pheeli Yan, dostupni su u tržišnoj prodaji. Takođe okuplja i inspiriše modne entuzijaste na svom jutjub kanalu na kojem nudi razne tutorijale za dizajnere i krojače.

 

Modupe MorireModupe Morire je odrasla u Lagosu, a za modu i šivenje se zainteresovala još u ranoj mladosti.

Ona je poslovna žena i preduzimač, a 2023. godine osnovala je luksuzni modni brend Applaudia lociran u Nigeriji i Francuskoj, pod kojim stvara unikatne i personalizovane modele, koji se odlikuju elegancijom i šikom.

Takođe je osnovala nevladinu humanitarnu organizaciju koja podržava žene, mlade i decu Modupe Morire Love Foundation.

 

Iroko Events InternationalModnu reviju će pratiti uživo muzički nastup koji će na bubnjevima izvesti nigerijski muzičar Omotunde Komolafe (Iroko Events International).

***

LOKACIJA: MALA SALA MAU

14-15 č

ZDRAVKO PEČAR: (AUTO)PORTRETI – vođenje kroz tematsku izložbu

ZRAVKO PEČAR: (AUTO)PORTRETIIzložba „Zdravko Pečar – (AUTO)PORTRETI” nudi nekoliko perspektiva iz kojih je moguće sagledati kaleidoskopsku ličnost Zdravka Pečara. Njegov život i sve što je ostavio za sobom, doživljavaju se u formi poliptiha: kroz istorijske događaje, duh vremena, revolucionarne godine, diplomatske gestove, istraživačka i istorijska dela, fotografska i štampana svedočanstva, značajnu dokumentaciju, te kroz različite, uvek poletne akcije s katkad ambivalentnim rezultatima i posledicama.

Kroz izložbu vodi: dr Nemanja Radonjić

 


 

*Reciklaža je ključna tema današnjice, prisutna i u afričkoj umetnosti kao motiv koji nas inspiriše da brinemo o životnoj sredini. Želimo da ambalažnom otpadu damo novu šansu i produžimo životni vek plastičnim flašama i limenkama. Zato vas pozivamo da odložite ambalažni otpad upotrebljen na Afro festivalu na štandu kompanije Sekopak, a svako ko donese 5 plastičnih flaša ili limenki dobiće simboličan poklon. Takođe, na ovaj način učestvujete i u izložbi „ReciArt" koja se priprema u Muzeju afričke umetnosti.

 

Grupa afričkih ambasadora i šefova misija u Srbiji
Poljski institut u Beogradu
Central Eastern European and West African Business Association
Sekopak

 

 

 

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Darujte MAU

Gostujuće izložbe

putujuci mau lat

Časopis Muzeja

MAU preporučuje

Privatna arhiva Džuverović

WSSSR

SIVision

Zavod Afriška Vas

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network

Muzej afričke umetnosti je pristupačan za sve posetioce

Muzej afričke umetnosti poseduje pristupne rampe za invalidska kolica, staze vodilje za lica sa oštećenjem vida, kao i taktilne predmete sa audio-deskripcijom i potpisima na Brajevom pismu.

Izdvajamo

Časopis Muzeja

Časopis Muzeja

E-Publikacije

E-publikacije

Arhiva