Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Vesti i događaji

 

MAU ZA SVE, SVI U MAU

Poseban program za starije osobe

U 2024. godini nastavljamo sa programima projekta „MAU za sve, svi u MAU“ kojim se podstiče integracija i aktivno učešće starijih osoba u programima Muzeja.

Svakog prvog četvrtka u mesecu u terminu 10-12 č, kustosi Muzeja su tu da kroz raznovrsne programe približe stalnu postavku, tematske izložbe, različite oblasti afričke umetnosti i kulture, kao i istorijat samog muzeja i njegovu ulogu u našem gradu.

Za starije sugrađane organizovan je dvočasovni program koji uključuje prezentacije, vođenja kroz postavke i kreativne radionice.

Ukoliko želite da se prijavite na neku od radionica, neophodno je da nam pošaljete mejl na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. sa podacima: ime i prezime, kao i termin radionice, ili da nam se javite na fiksni telefon 011/2651-654.

 

 


 

Raspored za 2024:

Četvrtak, 4. januar, 10-12 časova

AFRIČKA POSUDA

Sadržaj: Uvodna prezentacija „Keramika zapadne Afrike“ i radionica izrade posuda od gline

Opis: Upoznavanje sa tehnikama i načinima izrade keramičkih posuda u tradicionalnim zapadnoafričkim zajednicama

 


 

Četvrtak, 1. februar, 10-12 časova

VEKSILOLOGIJA U MAU

Sadržaj: Uvodna prezentacija o istoriji oslobođenja i antikolonijalne borbe na afričkom kontinentu, uloga SFRJ u njoj, praćeno igranjem memorijske igre postavljanje zastava na mapu afričkog kontinenta.

Opis: Veksilologija je oblast koja se bavi proučavanjem zastava. U okviru muzejskog programa upoznajemo se sa istorijom oslobođenja afričkih zemalja, kao i sa zanimljivostima vezanim za dizajn, izgled i promene određenih afričkih zastava kroz vreme. Kroz zajedničku, interaktivnu memorijsku igru tumačimo simbole i značenje afričkih zastava

 


 

Četvrtak, 7. mart, 10-12 časova

AFRIČKI NAKIT

Sadržaj: Uvodna prezentacija „Nakit kao ukras, lični predmet, oznaka etničkog ili kraljevskog statusa“ i radionica izrade nakita od tekstila i drugih materijala.

Opis: Raznovrsne forme nakita, koje se u Africi izrađuju od izobilja materijala, od prirodnih do industrijskih/reciklažnih, odražavajući domišljatost i kreativnost afričkih umetnika, poslužiće kao inspiracija za radionicu.

 


 

Četvrtak, 4. april, 10-12 časova

TKANINE NARODA FON

Sadržaj: Uvodna prezentacija „Boje i dezeni kao ukrasi i simboli na tkaninama naroda Fon“ i radionica dekoracije tkanine našivanjem (aplikacijom).

Opis: Afrički tekstil odlikuje izražen simbolizam motiva, koji su skoro uvek u tesnoj vezi sa predanjem i usmenom tradicijom.

 


 

Četvrtak, 9. maj, 10-12 časova

FILAFANI TKANINE NARODA SENUFO

Sadržaj: Uvodna prezentacija „Narativi na tkaninama naroda Senufo“ i radionica slikanja na platnu, po uzoru na afričke tkanine filafani.

Opis: Bojene tkanine naroda Senufo kao inspiracija za oslikavanje slikarskog platna u bašti MAU.

 


 

Četvrtak, 6. jun, 10-12 časova

MURALI – OSLIKANI ZIDOVI

Sadržaj: Uvodna prezentacija „Tradicija oslikavanja zidova kuća u zapadnoj i južnoj Africi“ i radionica slikanja u bašti Muzeja.

Opis: Nekada su zidovi kuća u Africi bili poput slikarskog platna – oslikavani su raznobojnim cvetnim, geometrijskim i drugim motivima.

 


 

Četvrtak, 4. jul, 10-12 časova

MANKALA – DRUŠTVENA IGRA

Sadržaj: Uvodna prezentacija o običajima i verovanjima vezanim za mankalu, kao i stilovima izrade tabli, praćeno učenjem pravila društvene igre i igranjem.

Opis: Mankala se igra u paru, pravila se lako uče, ali nije lako i pobediti! Igra se na tabli sa pionima (obezbeđuje MAU).

 


 

Četvrtak, 1. avgust, 10-12 časova

AFRIČKI PEJZAŽ

Sadržaj: Uvodno vođenje po stalnoj postavci Muzeja i razgovor o afričkom pejzažu uz film „Dolinom reke Niger“, nakon čega sledi radionica slikanja u bašti Muzeja.

Opis: S obzirom na to da je najveći deo kolekcije Pečar vezan za zemlje kroz koje protiče reka Niger, izabraće se jedan od brojnih predmeta iz stalne postavke kao predložak za slikanje u bašti.

 


 

Četvrtak, 5. septembar, 10-12 časova

SEĆANJE NA ETIOPIJU – FIGURE BETA IZRAEL

Sadržaj: Uvodna prezentacija dočarava život zajednice Beta Izrael, u Etiopiji, nakon čega sledi radionica izrade glinenih figura.

Opis: Žene zajednice Beta Izrael kreirale SU posebnu formu keramičkih figura sa motivima ptica, životinja i ljudi. Figure su ujedno i sećanje na život u Etiopiji nakon preseljenja u Izrael.

 


 

Četvrtak, 3. oktobar, 10-12 časova

TURBANI

Sadržaj: Uvodna prezentacija približava turban kao odevni predmet u Africi, od tradicionalnog oglavlja do modnog ukrasa i simbola identiteta. Nakon uvoda u temu sledi demonstracija različitih stilova vezivanja turbana od afričkih tkanina.

Opis: Polaznici će se upoznati sa ovom praksom ukrašavanja glave koja je veoma rasprostranjena u Africi, sa tipom tkanine koji se za to koristi i naučiće nekoliko različitih stilova vezivanja turbana.

 


 

Četvrtak, 7. novembar, 10-12 časova

FRAGMENTI SEĆANJA

Sadržaj: Uvodni deo sastoji se iz tematskog vođenja kroz tekuću izložbu savremene umetnosti na postavkama Muzeja, i biće praćeno radionicom pravljenja kolaža od fragmenata novinskih i drugih papirnih isečaka.

Opis: Uz pripremljene kopije arhivskog materijala, kao i novinskih isečaka, učesnici će, inspirisani radovima angolskih umetnika, napraviti kolaže koji se zasnivaju na ličnom i kolektivnom sećanju.

 


 

Četvrtak, 5. decembar, 10-12 časova

KALENDAR SA AFRIČKIM MOTIVIMA

Sadržaj: Uvodna prezentacija stavlja u fokus muzejski predmeti, likovne motive i prizore iz Afrike na fotografijama, kao osnovu za radionicu izrade stonih kalendara sa afričkim motivima.

Opis: Muzejski predmeti, likovni motivi i prizori iz Afrike na fotografijama biće izvor inspiracije za sve učesnike da naprave originalni stoni kalendar u susret 2025.

 


 

Pogledajte naš program za celu godinu (.pdf) i podelite informaciju!

Ukoliko imate još pitanja, slobodno nas kontaktirajte na telefon: 011/2651-654 i imejl: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

 

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Darujte MAU

Gostujuće izložbe

putujuci mau lat

Časopis Muzeja

MAU preporučuje

Privatna arhiva Džuverović

WSSSR

SIVision

Zavod Afriška Vas

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network

Muzej afričke umetnosti je pristupačan za sve posetioce

Muzej afričke umetnosti poseduje pristupne rampe za invalidska kolica, staze vodilje za lica sa oštećenjem vida, kao i taktilne predmete sa audio-deskripcijom i potpisima na Brajevom pismu.

Izdvajamo

Časopis Muzeja

Časopis Muzeja

E-Publikacije

E-publikacije

Arhiva