Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Vesti i događaji

 

DANI EVROPSKE BAŠTINE 2020.

Od ponedeljka 21. do nedelje 27. septembra

Dani evropske baštineKao i svake godine Muzej afričke umetnosti učestvuje u manifestaciji Dani evropske baštine koja se ove godine bavi obrazovanjem i nasleđem. Upravo kroz umetničke i etnografske predmete Muzej teži da približi određene fenomene kako iz prošlosti tako i sa osvrtom na trenutno stanje. Razmišljajući o najboljem načinu da u ovoj „nedelji obrazovanja“ informišemo javnost o afričkom kulturnom nasleđu koje je kroz stalnu postavku ali i određene zbrike dostupno putem našeg muzeja, pripremili smo tematska javna vođenja kroz stalnu postavku, predavanje o lovu u Maliju i turu koja ovaj Muzej postavlja u odnos sa drugim kulturnim nasleđem Topčiderskog brda.

Svi programi su besplatni, ali je usled epidemiološke situacije neophodno ograničiti broh posetilaca. Zbog toga vas molimo da nas OBAVEZNO kontaktirate:

- za javna vođenja „Praktikum“ pozovite nas na 011/2651-654 ili obavestite imejlom na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. (navesti ime i prezime, termin u kojem se prati vođenje); Više informacija potražite ovde.

- za učešće u programu „Šetnja Kulturna baština Topčidera“ prijavite se na imejl Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.. Više informacija potražite ovde.

 

Raspored

 

21. septembar u 19 časova
*Mala sala SKC-a, Kralja Milana 48

DANI EVROPSKE BAŠTINE – Predavanje: „Kultura lova – donso u tradiciji Bamana“

Govori: Milica Josimov, vajarka/konzervatorka MAU i autorka istoimene izložbe

Predavanje približava neke od tema kojima se autorka, Milica Josimov, bavila u okviru autorske izložbe „Kultura lova – donso u tradiciji Bamana“, postavljene u maloj sali Muzeja afričke umetnosti u Beogradu. Na izložbi su predstavljeni lovački trofeji, oružje i nošnja koji su deo lovačke zbirke Zdravka Pečara. Donso je tradicionalni naziv – socijalni status vrsnog lovca u kulturi naroda Bamana iz Malija. Neke od odlika donsoa su da pojedinac poseduje veliko znanje o prirodi koja ga okružuje, njenoj flori i fauni, ali i izuzetnu izdržljivost, hrabrost i veštinu u lovu. Sam Pečar, kao strastven lovac, posvećeno se dokazivao i išao u lov zajedno sa svojim prijateljima iz zajednice Bamana, koji su ga učili svojim tradicionalnim znanjima.

Ulaz: besplatan

 

21-27. septembar, radnim danom u 18, vikendom u 12 časova

DANI EVROPSKE BAŠTINE – Praktikum: serija javnih vođenja studenata Filozofskog fakulteta u Beogradu

*Muzej afričke umetnosti, Andre Nikolića 14

Manifestacija Dani evropske baštine u 2020. godini slavi nasleđe i obrazovanje i tim povodom će u Muzeju biti organizovana tematska javna vođenja studenata završnih godina Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Posetioci će biti u prilici da čuju nove, originalne priče studenata koji su tokom nekoliko meseci rada u muzeju u okviru programa „Praktikum“, zajedno sa kustosima-mentorima, osmislili vođenja kroz stalnu postavku muzeja. Studenti će delom iz vizure svojih disciplina (etnologije, istorije umetnosti, arheologije, istorije) a delom na osnovu ličnih interesovanja, približiti tradicionalna verovanja i načine života nekih od naroda zapadne Afrike čiji su predmeti zastupljeni u muzeju.

Ulaz: besplatan

Usled epidemiološke situacije, a radi ograničavanja broja posetilaca, prijavljivanje je OBAVEZNO na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. (navesti ime i prezime, termin u kojem se prati vođenje).

Više informacija potražite ovde.

 

26. septembar od 11 časova

DANI EVROPSKE BAŠTINE – Šetnja Kulturna baština Topčidera

*Okupljanje ispred Muzeja afričke umetnosti, Andre Nikolića 14

Pozivamo vas da nam se pridružite u prijatnoj šetnji Topčiderom tokom koje aktivno, ali bezbedno istražujemo Muzej afričke umetnosti i još dve ustanove kulture u njegovom okruženju – Kuću kralja Petra i Kuću legata – Legat Petra Lubarde. Saznajte više o tome kako je Beograd dobio Muzej afričke umetnosti, gde je svoja poslednja dela naslikao Moša Pijade, kako je nastao nekadašnji Muzej kralja Petra i koje se to retke biljke čuvaju u njegovom okruženju, kako je Lubardino putovanje u Indiju uticalo na njegovo stvaralaštvo, a kako su mačke postale neretki motivi njegovih slika. Sa vama šetaju istoričarke umetnosti Ivana Zatežić i Ana Knežević.

Ulaz: besplatan

Usled epidemiološke situacije, a radi ograničavanja broja posetilaca, prijavljivanje je OBAVEZNO na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Više informacija potražite ovde.

 

BILTEN - prijava

Prijavite se kako bismo Vas informisali o predstojećím muzejskim programima.

captcha 

Kalendar događaja

Kalendar događaja

Virtuelna tura

Digitalni otisak MAU

Dig(i)MAU

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Audio-vodič

Audio-vodič

Darujte MAU

Gostujuće izložbe

putujuci mau lat

Časopis Muzeja

MAU preporučuje

Privatna arhiva Džuverović

WSSSR

SIVision

Zavod Afriška Vas

Kako radi MAU

O tome kako i šta (sve) radi MAU, pogledajte u sjajnom prilogu za BRAINZ TV - Naučnu televiziju (novembar 2019.). Govori deo MAU tima: Emilia Epštajn, Milica Josimov, Milica Naumov, Marija Miloš, Ana Knežević.


MAU је član   Balkan Museum Network

Pristupna rampa

Izdvajamo

Časopis Muzeja

Časopis Muzeja

E-Publikacije

E-publikacije

Arhiva